Najlepsze muffinki czekoladowo-pomarańczowe

Uwaga! To nie jest przepis na zwykłe, smaczne muffinki. To przepis na najlepsze muffiny jakie będziecie jeść. Absolutny numer jeden w swojej kategorii. Przepyszne, pomarańczowe, wilgotne ciasto skrywające duże kawałki rozpływającej się w ustach czekolady. Połączenie pomarańczy z czekoladą to połączenie ponadczasowe. Kwaskowata babeczka i słodka czekolada. Nie może być smaczniej.

170411_DSC2614-9.jpg

Składniki na 6 dużych muffinek:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • 0,5 szklanki mleka
  • skórka otarta z całej czerwonej pomarańczy (czerwone pomarańcze są słodsze; ewentualnie można je zastąpić zwykłymi)
  • sok z połówki czerwonej (lub zwykłej) pomarańczy
  • 50 g czekolady – można użyć gorzkiej, mlecznej lub z aromatem pomarańczy

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termo obieg lub grzanie góra-dół). Przygotowujemy formę – blachę z wgłębieniami na muffinki smarujemy tłuszczem, silikonowej formy nie musimy tak przygotowywać.

Czerwoną pomarańczę sparzamy wrzątkiem i przy pomocy tarki ścieramy jej skórkę (bez białych błon). Następnie wyciskamy sok z jej połówki. Czekoladę siekamy na kawałki.

Wszystkie pozostałe składniki mieszamy w misce łyżką do połączenia składników (lub osobno składniki mokre i suche i dopiero wtedy połączyć). Do masy dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz czekoladę. Krótko mieszamy i napełniamy formę do muffinek.

Pieczemy ok. 25 minut. Nie otwierajcie okna, niech zapach długo unosi się w domu :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *