Uwaga! To nie jest przepis na zwykłe, smaczne muffinki. To przepis na najlepsze muffiny jakie będziecie jeść. Absolutny numer jeden w swojej kategorii. Przepyszne, pomarańczowe, wilgotne ciasto skrywające duże kawałki rozpływającej się w ustach czekolady. Połączenie pomarańczy z czekoladą to połączenie ponadczasowe. Kwaskowata babeczka i słodka czekolada. Nie może być smaczniej.
Składniki na 6 dużych muffinek:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
- 1 jajko
- ¼ szklanki oleju
- 0,5 szklanki mleka
- skórka otarta z całej czerwonej pomarańczy (czerwone pomarańcze są słodsze; ewentualnie można je zastąpić zwykłymi)
- sok z połówki czerwonej (lub zwykłej) pomarańczy
- 50 g czekolady – można użyć gorzkiej, mlecznej lub z aromatem pomarańczy
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termo obieg lub grzanie góra-dół). Przygotowujemy formę – blachę z wgłębieniami na muffinki smarujemy tłuszczem, silikonowej formy nie musimy tak przygotowywać.
Czerwoną pomarańczę sparzamy wrzątkiem i przy pomocy tarki ścieramy jej skórkę (bez białych błon). Następnie wyciskamy sok z jej połówki. Czekoladę siekamy na kawałki.
Wszystkie pozostałe składniki mieszamy w misce łyżką do połączenia składników (lub osobno składniki mokre i suche i dopiero wtedy połączyć). Do masy dodajemy skórkę i sok z pomarańczy oraz czekoladę. Krótko mieszamy i napełniamy formę do muffinek.
Pieczemy ok. 25 minut. Nie otwierajcie okna, niech zapach długo unosi się w domu :-)