Sałatka z burakiem, fetą i rozmarynem

Zima nie sprzyja jedzeniu świeżych warzyw, ale na szczęście są nasze poczciwe i niedoceniane buraki, z których wyczarujecie przepyszne potrawy. Nie tylko ćwikłę i czerwony barszcz, dzisiaj proponuję Wam przepysznie lekką, zdrową i tanią sałatkę. W dodatku na ciepło. Przedstawiam Wam wersję wegetariańską, ale nic nie stoi na przeszkodzie dodania do niej jakiegoś mięska, sugeruję zrumieniony boczek. Polecam!

Składniki na jedną sporą porcję:

  • 2 większe lub 3 mniejsze buraki
  • ok. 50 g sera feta
  • jedna mała pełnoziarnista bułka lub dwie kromki chleba
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kremu balsamicznego

Wykonanie:

Buraki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części (takie na kęs). Gotować ok. 30 minut. Tę czynność możemy wykonać wcześniej, żeby samo przygotowanie sałatki zajęło Wam 10 minut.
Ser feta kroimy w kostkę. Ugotowane buraki wykładamy na wyłożoną folią aluminiową blaszkę i posypujemy serem. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut. W tym czasie kroimy bułkę/chleb w kostkę i rumienimy na suchej patelni. Buraki z serem wykładamy na talerz, posypujemy grzankami, posypujemy ziołami i polewamy oliwą z kremem. Podajemy natychmiast.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *