Mleczny koktajl z pieczonym jabłkiem

Lubicie jogurty, koktajle i szejki? Ja też, ale składy takich kupnych pyszności przyprawiają o dreszcze. Potężne ilości cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, skrobi modyfikowanej, mleka w proszku… można wymieniając bez końca. Na szczęście taki smakołyk bez niepotrzebnych ulepszaczy można bezproblemowo przygotować w domu. O wiele zdrowiej i taniej. Wystarczy dobrej jakości jogurt naturalny/kefir/maślanka, mleko i wybrane dodatki. Dzisiaj proponuję Wam coś zimowego, czyli aromatyczny napój mleczny pieczone jabłuszko. Przelewam go do plastikowej butelki lub do słoika i zabieram do pracy, a Wy?

Składniki na jedną większą porcję:

  • jedno jabłko
  • mała łyżeczka cynamonu
  • łyżka miodu
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego (najlepiej żeby w składzie było tylko mleko i bakterie jogurtowe)

Wykonanie:

Jabłko myjemy, przekrajamy na pół i wydrążamy gniazda nasiennie (można dodatkowo obrać, ale ja tego nie robię). Każde wgłębienie oraz wierzch smarujemy miodem i posypujemy cynamonem. Tak przygotowane jabłka wykładamy na blaszkę wyścieloną folia aluminiową lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni (najlepiej termoobieg). Po upieczeniu studzimy jabłko, a następnie kroimy na mniejsze części. Miksujemy z pozostałymi składnikami i już. Możemy zmiksować do całkowitej gładkości lub pozostawiając kawałki jabłek, jak wolicie.
Pałaszujemy solo, dodając musli/płatki owsiane jako pożywne śniadanie, traktując jako deser z pokruszonymi ciasteczkami.. pycha!

Smacznego zdrowego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *