Już umiecie robić naleśniki, czas na przepyszne nadzienie!
Możecie je zrobić na śniadanie, obiad lub kolację, wszystko zależy od ilości i inwencji kulinarnej. Ja przygotowałam ciekawą przekąskę na imprezę. Naleśniki nadziałam, zwinęłam w rulonik i pocięłam na cztery mniejsze części. Taki rodzaj podania ułatwia sięganie po przekąskę, a także nie wywołuje strachu przed ubrudzeniem :-) Polecam!
Składniki na ciasto (ok. 10 naleśników):
- 230 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 150 ml wody mineralnej gazowanej (lub nie)
- 200 ml pełnotłustego mleka
- 2 duże jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
Wykonanie:
Wszystkie składniki wsypujemy, wlewamy do wysokiej miski/garnka i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie mieszamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy i chochlą nalewamy ciasto. Najlepiej patelnię unieść i lekko przechylić, aby ciasto ładnie rozlało się po całej powierzchni. Smażyć ok. 1-2 minut. Następnie przewracamy naleśnika na drugą stronę, najlepiej łopatką i smażymy jeszcze ok. pół minuty.
Składniki na nadzienie:
- 250 g serka śmietankowego (zwykły, śmietankowy serek do kanapek, mogą być oczywiście przeróżne wersje smakowe)
- kilka plasterków szynki długo dojrzewającej
- garść oliwek (czarnych lub zielonych)
- kilka pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3-4 łyżki keczupu
Wykonanie:
Szynkę, oliwki i pomidory kroimy na mniejsze części – szynkę w cienkie paseczki, oliwki i pomidorki w ćwiartki. Każdy naleśnik smarujemy łyżką serka, na to rozsmarowujemy łyżeczkę keczupu i posypujemy dwoma łyżkami pozostałych składników starając się pokryć cały placek. Naleśnika zwijamy w rulonik na końcu dociskając. Gotowe ruloniki kroimy na cztery części.
Możemy je przygotować wcześniej i zamknąć w pojemniku, trzymając w lodówce.
Smacznego!