Naleśnikowa przekąska

Już umiecie robić naleśniki, czas na przepyszne nadzienie!
Możecie je zrobić na śniadanie, obiad lub kolację, wszystko zależy od ilości i inwencji kulinarnej. Ja przygotowałam ciekawą przekąskę na imprezę. Naleśniki nadziałam, zwinęłam w rulonik i pocięłam na cztery mniejsze części. Taki rodzaj podania ułatwia sięganie po przekąskę, a także nie wywołuje strachu przed ubrudzeniem :-) Polecam!

Składniki na ciasto (ok. 10 naleśników):

  • 230 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 150 ml wody mineralnej gazowanej (lub nie)
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano

Wykonanie:

Wszystkie składniki wsypujemy, wlewamy do wysokiej miski/garnka i mieszamy łyżką do połączenia składników. Następnie mieszamy mikserem lub trzepaczką ok. 2-3 minut. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na ok. 15 minut.
Patelnię z nieprzywierająca powłoką rozgrzewamy i chochlą nalewamy ciasto. Najlepiej patelnię unieść i lekko przechylić, aby ciasto ładnie rozlało się po całej powierzchni. Smażyć ok. 1-2 minut. Następnie przewracamy naleśnika na drugą stronę, najlepiej łopatką i smażymy jeszcze ok. pół minuty.

Składniki na nadzienie:

  • 250 g serka śmietankowego (zwykły, śmietankowy serek do kanapek, mogą być oczywiście przeróżne wersje smakowe)
  • kilka plasterków szynki długo dojrzewającej
  • garść oliwek (czarnych lub zielonych)
  • kilka pomidorów suszonych, odsączonych z zalewy
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 3-4 łyżki keczupu

Wykonanie:

Szynkę, oliwki i pomidory kroimy na mniejsze części – szynkę w cienkie paseczki, oliwki i pomidorki w ćwiartki. Każdy naleśnik smarujemy łyżką serka, na to rozsmarowujemy łyżeczkę keczupu i posypujemy dwoma łyżkami pozostałych składników starając się pokryć cały placek. Naleśnika zwijamy w rulonik na końcu dociskając. Gotowe ruloniki kroimy na cztery części.
Możemy je przygotować wcześniej i zamknąć w pojemniku, trzymając w lodówce.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s