Bardzo szybki, hiszpański sposób na jednogarnkowe danie. Ryż, warzywa i kurczak to zawsze dobra kombinacja. Taka prostsza i mniej wymagająca paella. Rozgrzewające, pyszne, na rodzinny obiad czy też do zabrania do pracy. Słoneczny kolor poprawi humor nawet w najbardziej pochmurny dzień. Zapraszam.
Składniki na dwie porcje:
- jedna pierś z kurczaka
- pół pętka kiełbasy chorizo
- ¾ szklanki ryżu do paelli lub arborio (nie zastępujmy go „zwykłym” ryżem)
- pół cebuli
- pół czerwonej papryki
- pół szklanki zielonego groszku (świeżego lub mrożonego, ten z puszki się nie nadaje)
- 250 ml (1 szklanka) bulionu (drobiowego lub warzywnego, najlepiej naturalnego, ewentualnie z ekologicznej kostki)
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pół łyżeczki kurkumy
- jeden ząbek czosnku
Wykonanie:
Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na małe kawałki i podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Odstawić. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Na osobnej patelni lub na tej samej (umytej), rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy i podsmażamy cebulę z papryką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiełbaskę kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Chwilę smażymy. Dodajemy ryż i od razu zalewamy go bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut, nie mieszając. Na końcu dodajemy groszek, kurkumę i usmażonego kurczaka. Smażymy jeszcze ok. 7-8 minut.
Podajemy natychmiast, najlepiej z lampką wina!
paellę uwielbiam.