Focaccia – włoski chlebek

Pozostając we włoskim klimacie, chyba z tęsknoty za słońcem ;-) przedstawiam Wam jedną z lepszych przekąsek. Pozornie wydaje się być zwykła, ale właśnie ta prostota jest jej największym atutem. Focaccia to rodzaj pieczywa, a w zasadzie to spód do pizzy, który dzięki najlepszej jakości dodatkom zyskuje nowy, pyszny wymiar.

Pokrójcie ją na mniejsze kawałki i zanurzajcie je w najlepszej oliwie, kremie balsamicznym lub zagryzajcie jędrnymi oliwkami. Posypcie obficie solą i rozmarynem. Nie pożałujecie, zapewniam :-)

Składniki na 1 dużą focaccię:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + garść do posypania
  • 20 g drożdży świeżych (lub dwa razy mniej suszonych)
  • 150 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + 1 łyżka do nasmarowania blachy
  • łyżeczka soli

Na wierzch:

  • garść oliwek (zielonych lub czarnych)
  • sól
  • rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy

 Wykonanie:

Blachę do pieczenia smarujemy jedną łyżką oliwy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i chwilę czekamy aż się rozruszają (czyli zaczną się unosić/bulgotać/przemieszczać, cokolwiek). Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy łyżką i wyrabiamy rękami aż powstanie gładka, elastyczna, sprężysta kula. Kulę rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na średnio cienki, prostokątny placek. Tak rozwałkowane ciasto przenosimy na wysmarowaną blachę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie na placek wysypujemy sól, rozmaryn, wciskamy oliwki i polewamy oliwą. Pozostawiamy przykryte ściereczką na kolejną godzinę i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni (termo obieg). Po ok. godzinie wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zarumienienia.
Podajemy z oliwą, kremem balsamicznym, oliwkami, ew. z sosem pomidorowym. Może stanowić także świetną bazę na kanapki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *