Słoneczko na talerzu w środku mroźnej zimy. Wspaniała, gęsta, kremowa, mocno rozgrzewająca zupa-krem z marchwi. Do tego, ekspresowa w przygotowaniu. Można ją jeśc jako przekąskę w ciągu dnia lub podać ze świeżym pieczywem. Polecam bardzo gorąco!
Składniki na dwie miseczki:
- 4 duże marchewki
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka 2%
- 3 łyżki oliwy
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- słodka lub ostra papryka do posypania
Wykonanie:
Marchewki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i gotujmy lub pieczemy. Można to zrobić np. dzień wcześniej, żeby było szybciej. Ostudzone marchewki miksujemy na gładki krem. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Szybko i pysznie!