Płaskie chlebki z patelni na bazie jogurtu

Ekspresowe pieczywo pieczone na patelni to dobra alternatywa dla ryżu czy makaronu. Bez wyrastania i czekania. Wszystkie składniki wystarczy dobrze ze sobą połączyć, rozwałkować na płaskie placki i usmażyć na patelni bez tłuszczu. Dzięki dodatkowi jogurtu są miękkie i puszyste, a dodatkowo nawet na drugi dzień smakują dobrze. Dla mnie tego rodzaju pieczywo to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju curry, szczególnie tego indyjskiego, ale także do zup, sosów czy dipów. Możecie do nich dodać swoje ulubione dodatki – przyprawy lub zioła, będzie jeszcze smaczniej.

Inspiracja: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/07/flatbread-z-patelni.html

Indyjskie chlebki z jogurtem przepis

Składniki na ok. 10 chlebków:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • pół szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka ulubionych ziół

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą łyżką a następnie krótko wyrabiamy aż powstanie kula. Gdyby ciasto za bardzo się lepiło, można dodać odrobinę mąki.
Jeżeli mamy czas, możemy pozostawić na chwilę ciasto aż „odpocznie”, ale nie jest to konieczne.

Z kuli odrywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy na ok. 2 mm. Placki pieczemy na rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, bez tłuszczu. Z każdej strony ok. 1-2 minuty aż do pojawienia się przypieczonych plamek.
Możemy podawać od razu, ale na zimno także są smaczne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *