Zapiekane jajka

Kolejna propozycja śniadaniowa na zbliżający się weekend. Nie byle jaka! Gdy możecie sobie pozwolić na niespieszne przygotowanie śniadania, proponuję Wam zapiekane jajka. Świetna alternatywa dla jajecznicy czy jajek na miękko. I jak ładnie wygląda!

Do przygotowania tego dania będziemy potrzebować albo formy na muf finki albo specjalnych ceramicznych kokilek (u mnie właśnie takie kokilki).

 Składniki na dwie kokilki:

  • 2 jajka
  • 2 plasterki ulubionej wędliny
  • jeden większy suszony pomidor (lub dwa małe)
  • 2 plasterki ulubionego sera żółtego
  • łyżeczka masła
  • sól i pieprz

 Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (najlepiej termo obieg). Kokilki smarujemy masłem, wkładamy w niej po plasterku szynki, dobrze upychając. Pomidorka przekrawamy na pół (chyba, że mamy dwa mniejsze), nakładamy na wędlinę. Ostrożnie wbijamy jajka do kokilek, przyprawiamy do smaku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut. Białko ma się ściąć, a żółtko pozostać półpłynne. Pod sam koniec pieczenia nakładamy na jajka po plasterku sera i pieczemy jeszcze ok. 1 minuty. Podajemy natychmiast (u mnie z wieloziarnistą bagietką posmarowana masłem).

Smacznego śniadanka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *