Zapiekanki z gruszką

Zima daje się we znaki, dlatego należy rozgrzewać się już od samego rana! Proponuję Wam pyszne zapiekanki, które przyrządzicie nawet we wczesno porannym biegu.

Składniki na kilka zapiekanek:

  • kilka kromek chleba lub bułki (mogą być lekko czerstwe)
  • łyżka masła
  • kilka plasterków drobiowej wędliny
  • jedna gruszka (najlepiej miękka, jeżeli trafiliście na twardą, trzeba ją wcześniej obrać, pokroić na dosyć cienkie plastry i podgotować we wrzątku, z goździkami ok. 10 minut)
  • kilka plasterków sera – u mnie z niebieską pleśnią i owczy, użyjcie ulubionego
  • łyżeczka rozmarynu
  • kilka listków rukoli

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (najlepiej termoobieg). Kromki smarujemy masłem, nakładamy mięsko, plasterki gruszki, posypujemy rozmarynem i przykrywamy plasterkiem sera. Wkładamy do piekarnika na 7-10 minut. Podajemy posypane rukolą.

Smacznego!

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *