Ciasto czekoladowe bez mąki z sosem pomarańczowym

Podobno wywodzi się z Francji. Ciasto, a w zasadzie lepki, rozpływający się w ustach czekoladowy mus z chrupiącą skórką przełamany nutą kwaskowatej, ale nadal słodkiej czerwonej pomarańczy. Oddajcie się chwili przyjemności. Przygotowanie naprawdę proste i bezproblemowe.

Składniki na 2 małe porcje (aby wyszła Wam porcja na formę o średnicy 24 cm, zwiększcie ilość składników x4):

  •  50 g dobrej jakości gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 30 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Składniki na sos:

  • 2 pomarańcze (w sezonie możecie użyć wiśni lub malin)
  • ok. 50 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do pieczenia smarujemy masłem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (tzn. zagotowujemy wodę w garnku, na którym kładziemy większą miskę z czekoladą, gotująca się woda nie może dotykać miski). Do rozpuszczonej czekolady dodajemy masło. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy czekoladowej. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z resztą. Masę delikatnie przelewamy do przygotowanej formy i pieczemy ok. 30 minut (grzanie góra-dół). Gdy ciasto pieczenie z większej ilości składników – 40-50 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Pomarańcze obieramy i usuwamy wszystkie białe błonki (niecierpię tej czynności, ale sos naprawdę wtedy lepiej smakuje). Wkładamy do garnka, podlewamy wodą, wsypujemy cukier i tworzymy dosyć gęsty sos.
Upieczone ciasto delikatnie przekładamy z formy. Podajemy ciepłe, polane sosem.

Pyyyyyyyyyycha!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *