Tarta z kremowym kurczakiem

Propozycja na smaczną i lekką tartę. Jeżeli jeszcze nie wiecie jak zrobić idealny spód na tartę, zapraszam do szkoły gotowania.

Nie zastanawiajcie się długo, nie ma nad czym ;-)

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki (użyłam pełnoziarnistej żytniej)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli

Wykonanie:

Cały sęk w tym żeby wszystko robić szybko i nie rozczulać się nad ciastem. Masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami – bardzo szybko i niedbale, w cieście mogę pozostać nie roztarte kawałki masła. Kruche ciasto nie lubi ciepła i nie lubi naszych rąk, więc po krótkim zagniataniu ciasta, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na jakiś czas do lodówki. Najlepiej minimum na godzinę, ale ciasto można też włożyć na całą noc.

Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do uprzednio natłuszczonej formy. Ciasto dociskamy do formy i ścinamy wystające poza formę brzegi. Tak przygotowany spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło i nie wybrzuszało się.

Na spód układamy większy kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i wysypujemy na nią bądź specjalne kulki ceramiczne bądź zwykłą suchą fasolę/groch/ciecierzycę/ryż. Najważniejsze, aby użyty strączek był  suchy, nie ugotowany. Produktu ma być na tyle, aby wypełnił całą foremkę po same brzegi. Ten trick zapobiegnie opadaniu brzegów ciasta i wyrośnięciu samego spodu.

Gdy całość mamy już przygotowaną, wkładamy formę z ciastem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy z obciążeniem 15 minut. Następnie usuwamy z ciasta papier/folię z obciążeniem i podpiekamy spód jeszcze przez ok. 15 minut. Ciasto ma się ładnie zezłocić, ale nie przypalić. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy.

Składniki na nadzienie:

  • jedna pierś z kurczaka
  • jedno opakowanie serka śmietankowego (ok. 150 g)
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego
  • 4 pomidory suszone
  • 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • garść liści rukoli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól do smaku

Wykonanie:

Kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, smażymy na wodzie, dodajemy serek i jogurt tworząc dosyć gęstą masę. Pomidory suszone kroimy na mniejsze części, dodajemy do masy, razem z olejem i przyprawami.
Farsz nakładamy na podpieczony spód, równomiernie rozsmarowując. Pomidorki koktajlowe przecinamy na połówki i układamy na wierzchu. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół lub termo obieg) na ok. 30 minut.
Podajemy posypaną rukolą.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *