Propozycja na smaczną i lekką tartę. Jeżeli jeszcze nie wiecie jak zrobić idealny spód na tartę, zapraszam do szkoły gotowania.
Nie zastanawiajcie się długo, nie ma nad czym ;-)
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki (użyłam pełnoziarnistej żytniej)
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- łyżeczka soli
Wykonanie:
Cały sęk w tym żeby wszystko robić szybko i nie rozczulać się nad ciastem. Masło kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze wszystkimi pozostałymi składnikami – bardzo szybko i niedbale, w cieście mogę pozostać nie roztarte kawałki masła. Kruche ciasto nie lubi ciepła i nie lubi naszych rąk, więc po krótkim zagniataniu ciasta, owijamy je w folię spożywczą i wkładamy na jakiś czas do lodówki. Najlepiej minimum na godzinę, ale ciasto można też włożyć na całą noc.
Schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy do uprzednio natłuszczonej formy. Ciasto dociskamy do formy i ścinamy wystające poza formę brzegi. Tak przygotowany spód nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem, aby podczas pieczenia nie urosło i nie wybrzuszało się.
Na spód układamy większy kawałek papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i wysypujemy na nią bądź specjalne kulki ceramiczne bądź zwykłą suchą fasolę/groch/ciecierzycę/ryż. Najważniejsze, aby użyty strączek był suchy, nie ugotowany. Produktu ma być na tyle, aby wypełnił całą foremkę po same brzegi. Ten trick zapobiegnie opadaniu brzegów ciasta i wyrośnięciu samego spodu.
Gdy całość mamy już przygotowaną, wkładamy formę z ciastem do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy z obciążeniem 15 minut. Następnie usuwamy z ciasta papier/folię z obciążeniem i podpiekamy spód jeszcze przez ok. 15 minut. Ciasto ma się ładnie zezłocić, ale nie przypalić. Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy.
Składniki na nadzienie:
- jedna pierś z kurczaka
- jedno opakowanie serka śmietankowego (ok. 150 g)
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego
- 4 pomidory suszone
- 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- kilka pomidorków koktajlowych
- garść liści rukoli
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól do smaku
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, smażymy na wodzie, dodajemy serek i jogurt tworząc dosyć gęstą masę. Pomidory suszone kroimy na mniejsze części, dodajemy do masy, razem z olejem i przyprawami.
Farsz nakładamy na podpieczony spód, równomiernie rozsmarowując. Pomidorki koktajlowe przecinamy na połówki i układamy na wierzchu. Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół lub termo obieg) na ok. 30 minut.
Podajemy posypaną rukolą.
Smacznego!