Strogonow wieprzowy

Odcinek z cyklu gotowanie po męsku albo jak kto woli – koń w kuchni.

DSC00751 (1) - 1024x1541

Czyli Boeuf Strogonow, a dokładniej wariacja na temat. Ale jakie to ma znaczenie kiedy mamy do czynienia z przepysznym, delikatnym mięskiem, w pomidorowo-śmietanowym sosie z ziołami. Podanym na chrupiących plackach ziemniaczanych. Polanych śmietanką! Będziecie prosić o dokładkę!

Składniki na 4 porcje:

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej (w oryginalnej wersji mięso jest wołowe, wybierzcie które wolicie)
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 0,5 szklanki passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia, słodka papryka, ząbek czosnku

Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w większe kawałki i podsmażamy kilka minut na oliwie z masłem. Dodajemy pokrojone w pióra cebule. Wsypujemy mąkę, mieszamy i znów smażymy kilka minut. Dodajemy passatę oraz zahartowaną śmietanę (czyli najpierw do śmietany dodajemy 3 łyżki gorącego sosu, mieszamy i dodajemy do całości). Dusimy około 5-7 minut. Na końcu dodajemy przyprawy, mieszamy i gotowe.

Składniki na ok. 10 placków ziemniaczanych:

  • 4 większe ziemniaki
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce – połowę na najmniejszych oczkach, połowę na większych. Na chwilę odstawiamy aż ziemniaki puszczą wodę, którą odsączamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Dodajemy mąkę, jajko, czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką nabieramy porcje masy ziemniaczanej i kładziemy ostrożnie na gorący olej. Smażymy po kilka minut z każdej strony. Usmażone placki odsączamy na papierowym ręczniku.

Placki podajemy z sosem i ewentualnie polewamy odrobiną kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Reklamy

Dodaj komentarz