Zimą tęsknie za świeżymi, pachnącymi warzywami i owocami, ale staram się trochę oszukiwać i szykować od czasu do czasu takie smakowitości. Szybkie, łatwe, kolorowe i trochę lata na talerzu gotowe. Oczywiście w lecie przygotujcie tę sałatkę z najpiękniejszych warzyw prosto z targu!
Składniki na dwie porcje:
- ok. 80 g rukoli (może być mieszanka różnych sałat)
- jedna pierś z kurczaka
- jedna kulka mozzarelli
- kilka czerwonych pomidorków koktajlowych
- pół czerwonej i pół żółtej papryki
- kilka czarnych oliwek
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżka suszonej bazylii
- sól do smaku
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na wodzie. Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy kilka minut na łyżce oliwy. Ser, pomidorki, oliwki kroimy na mniejsze części. Pozostałą oliwę mieszamy z solą i bazylią. Sałatę wykładamy na talerze, kładziemy mięso, ser, pomidory, paprykę, oliwki. Polewamy sosem, podajemy.
Smacznego!