Letnia sałatka z kurczakiem, papryką i pomidorami

Zimą tęsknie za świeżymi, pachnącymi warzywami i owocami, ale staram się trochę oszukiwać i szykować od czasu do czasu takie smakowitości. Szybkie, łatwe, kolorowe i trochę lata na talerzu gotowe. Oczywiście w lecie przygotujcie tę sałatkę z najpiękniejszych warzyw prosto z targu!

Składniki na dwie porcje:

  • ok. 80 g rukoli (może być mieszanka różnych sałat)
  • jedna pierś z kurczaka
  • jedna kulka mozzarelli
  • kilka czerwonych pomidorków koktajlowych
  • pół czerwonej i pół żółtej papryki
  • kilka czarnych oliwek
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól do smaku

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy w kostkę i podsmażamy na wodzie. Paprykę kroimy w cienkie paski i smażymy kilka minut na łyżce oliwy. Ser, pomidorki, oliwki kroimy na mniejsze części.  Pozostałą oliwę mieszamy z solą i bazylią. Sałatę wykładamy na talerze, kładziemy mięso, ser, pomidory, paprykę, oliwki. Polewamy sosem, podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *