Tarta z cukinią i speckiem

Bardzo lubię letnie tarty czy quiche – warzywa, czasem dodatek mięsa. Całość zapieczona w jajecznym sobie i szybki obiad gotowy. Najlepsze w takich potrawach jest to, że smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można się więc dopasować do pogody ;-) Zapraszam!

Tarta z cukinią i speckiem

Składniki na foremkę o średnicy 20 cm:

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (połowę zastąpiłam otrębami pszennymi)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na nadzienie:

  • 1 mała cukinia lub pół większej
  • kilka plasterków włoskiej szynki speck
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki mleka
  • 100 g żółtego sera, np. goudy
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

Przygotować farsz – cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (najlepiej obieraczką). W miseczce wymieszać ze sobą jajka, mleko i starty na drobnych oczkach tarki ser. Doprawić przyprawami.

Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę, odciąć niepotrzebne brzegi (można z nich zrobić słone, kruche ciasteczka). Nakłuć widelcem i włożyć do rozgrzanego pieca. Podpiekać ok. 15 minut. Wyciągnąć.

Na plastry cukinii układać cienkie plastry szynki i zwijać roladki. Układać na podpieczonym spodzie, jedna obok drugiej. Całość zalać przygotowaną masą. Zapiekać ok. 15 minut.

Wyciągnąć, odczekać kilka minut do stężenia masy i kroić.

12 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *