Bardzo lubię letnie tarty czy quiche – warzywa, czasem dodatek mięsa. Całość zapieczona w jajecznym sobie i szybki obiad gotowy. Najlepsze w takich potrawach jest to, że smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Można się więc dopasować do pogody ;-) Zapraszam!
Składniki na foremkę o średnicy 20 cm:
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej (połowę zastąpiłam otrębami pszennymi)
- 100 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie:
- 1 mała cukinia lub pół większej
- kilka plasterków włoskiej szynki speck
- 2 duże jajka
- pół szklanki mleka
- 100 g żółtego sera, np. goudy
- spora szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
Przygotować farsz – cukinię pokroić wzdłuż na cienkie plasterki (najlepiej obieraczką). W miseczce wymieszać ze sobą jajka, mleko i starty na drobnych oczkach tarki ser. Doprawić przyprawami.
Schłodzone ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę, odciąć niepotrzebne brzegi (można z nich zrobić słone, kruche ciasteczka). Nakłuć widelcem i włożyć do rozgrzanego pieca. Podpiekać ok. 15 minut. Wyciągnąć.
Na plastry cukinii układać cienkie plastry szynki i zwijać roladki. Układać na podpieczonym spodzie, jedna obok drugiej. Całość zalać przygotowaną masą. Zapiekać ok. 15 minut.
Wyciągnąć, odczekać kilka minut do stężenia masy i kroić.
Genialna tarta :) W takiej wersji jeszcze nie widziałam, a już tym bardziej nie jadłam. Pyszności :)
Rewelacja :))
Jak dla mnie super, dodatkowo świetnie ułożona cukinia! ;)
Wygląda wspaniale ;) I gdyby tylko nie zawierała szynki, to na pewno by mnie zachwyciła, bo cukinię uwielbiam ;)
Wytrawna tarta, coś dla mnie :)
Pyszna propozycja, cukienia to jedno z moich ulubionych warzyw do tart. A do tego szyneka speck – i już mamy prawdziwą ucztę!
*cukinia
Kocham wszelkie tarty, uwielbiam zabierac je na pikniki czy wypady nad jezioro:)
Bardzo fajna tarta, taka jak lubię i do tego cukinia którą też uwielbiam.
Bardzo fajne danie :) Zapisuje przepis :)
Pyszne danie, bardzo smakowicie wygląda! :)
Aż mi ślinka cieknie na taki widok:)