Lubię sałatki, które sycą, ale jednocześnie nie są ciężkie. Są pożywne, mają ciekawą teksturę i oczywiście smak. Połączenie dobrej jakości wędzonego indyka, słodkiego ananasa, chrupiącego słonecznika i nadającego odrobiny pikanterii pora to strzał w dziesiątkę. Jajka nadają sałatce bardziej sycącego charakteru i świątecznego akcentu. Jeżeli wolisz, by sałatka stała się bardziej treściwym lunchem, dorzuć do niej ugotowany na sypko ryż.
Składniki na miskę sałatki:
- 1 niewielki por, jedynie biała część
- ok. 200 g wędzonego indyka w kawałku
- pół dojrzałego świeżego ananasa średniej wielkości
- pół standardowej puszki kukurydzy
- 100 g ziaren słonecznika
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Wykonanie:
Z pora odetnij zieloną część (możesz jej dodać chociażby do bulionu), białą umyj i przekrój wzdłuż na pół, a następnie posiekaj w półplasterki. Indyka pokrój w niezbyt drobną kostkę. Ananasa obierz i pokrój w podobną kostkę co indyka. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Jajka ugotuj na prawie twardo (jeżeli lubisz, ugotuj je nieco krócej, wówczas żółtka pozostaną kremowe). Wszystkie powyższe składniki delikatnie ze sobą wymieszaj.
Przygotuj sos – śmietanę wymieszaj z majonezem i musztardą. Polej nim sałatkę, dopraw jeszcze solą i pieprzem i wymieszaj.
Podawaj schłodzoną. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy dobrze się przegryzie.