Sałatka z indykiem, słonecznikiem, ananasem i jajkami

Lubię sałatki, które sycą, ale jednocześnie nie są ciężkie. Są pożywne, mają ciekawą teksturę i oczywiście smak. Połączenie dobrej jakości wędzonego indyka, słodkiego ananasa, chrupiącego słonecznika i nadającego odrobiny pikanterii pora to strzał w dziesiątkę. Jajka nadają sałatce bardziej sycącego charakteru i świątecznego akcentu. Jeżeli wolisz, by sałatka stała się bardziej treściwym lunchem, dorzuć do niej ugotowany na sypko ryż.

sałatka ze słoneczniekiem i ananasem

Składniki na miskę sałatki:

  • 1 niewielki por, jedynie biała część
  • ok. 200 g wędzonego indyka w kawałku
  • pół dojrzałego świeżego ananasa średniej wielkości
  • pół standardowej puszki kukurydzy
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz

sałatka ze słoneczniekiem i ananasem

Wykonanie:

Z pora odetnij zieloną część (możesz jej dodać chociażby do bulionu), białą umyj i przekrój wzdłuż na pół, a następnie posiekaj w półplasterki. Indyka pokrój w niezbyt drobną kostkę. Ananasa obierz i pokrój w podobną kostkę co indyka. Kukurydzę odsącz z zalewy. Ziarna słonecznika podpraż na suchej patelni. Jajka ugotuj na prawie twardo (jeżeli lubisz, ugotuj je nieco krócej, wówczas żółtka pozostaną kremowe). Wszystkie powyższe składniki delikatnie ze sobą wymieszaj.

Przygotuj sos – śmietanę wymieszaj z majonezem i musztardą. Polej nim sałatkę, dopraw jeszcze solą i pieprzem i wymieszaj.

Podawaj schłodzoną. Najlepiej smakuje po kilku godzinach, gdy dobrze się przegryzie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *