Roscon de reyes – hiszpańskie ciasto Trzech Króli

Roscon de reyes, czyli w dosłownym tłumaczeniu wieniec króli. Króli oczywiście nie byle jakich, a Trzech Króli, którzy przybyli złożyć cześć urodzonemu Jezusowi. Mimo, że 6 stycznia, czyli święto Melchiora, Kacpra i Baltazara nie jest u nas jakoś szczególnie obchodzone, to właśnie w Hiszpanii jest to punkt kulminacyjny całego okresu świątecznego. A to za sprawą prezentów, które właśnie tego dnia dzieci otrzymują od swoich najbliższych. A do prezentów najlepiej smakuje roscon de reyes, czyli drożdżowy wieniec z bakaliami.

Tradycyjnie wkłada się weń małą figurkę Jezusa i ziarenko suszonego bobu. Ten, kto trafi na figurkę będzie miał szczęście, ten, któremu przypadnie ziarenko – w następnym roku będzie zobligowany do kupienia lub upieczenia ciasta.

Bardzo często można też spotkać wersję przełożoną kremem lub bitą śmietaną. To opcja na podwieczorek. Rano, do kawy lub herbaty najlepiej smakuje ciasto bez kremu.

Roscon de Reyes, hiszpańskie ciasto trzech króli

 

Składniki na jeden duży wieniec:

  • 550 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka tłustego 3,2%
  • 25 g świeżych drożdży
  • 120 g cukru
  • 120 g masła rozpuszczonego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • opcjonalnie – 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej i/lub cytrynowej

Do ozdoby:

  • 1 jajko
  • kilka plasterków świeżej pomarańczy
  • garść płatków migdałowych
  • 2 łyżki kandyzowanych owoców
  • cukier puder

Do środka (opcjonalnie):

  • 1 ziarenko suszonego bobu
  • 1 mała figurka Jezusa

Do przełożenia (opcjonalnie):

  • ok. 300 ml mocno schłodzonej płynnej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • kilka łyżeczek cukru pudru

Roscon de Reyes, hiszpańskie ciasto trzech króli

Wykonanie:

Mleko delikatnie podgrzej aż będzie ciepłe, ale nie gorące. Rozpuść w nim drożdże dodając 2 łyżki cukru. Wymieszaj i odstaw aż zaczyn zacznie pracować.

W tym czasie przygotuj resztę składników. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, wbij jajka oraz dodaj wszystkie przyprawy i skórki. Wymieszaj. Dodaj zaczyn i zacznij wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodawaj stopniowo rozpuszczone masło. Wyrabiaj aż powstanie gładka i elastyczna kula. Przykryj ją czystą ściereczką i odstaw na ok. 1,5 h do wyrośnięcia (podwojenia objętości).

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Plasterki pomarańczy pokrój na ćwiartki. Jajko rozbełtaj.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i w rękach utocz gruby wałek. W tym momencie do ciasta możesz wcisnąć ziarenko bobu i figurkę. Następnie złącz jego końce aż powstanie zgrabny wieniec. Przełóż go na przygotowaną blachę.

Wieniec posmaruj rozbełtanym jajkiem, obsyp płatkami migdałów, ozdób pomarańczą. kandyzowanymi owocami. Odłóż do wyrośnięcia jeszcze na ok. 30 minut. Po tym czasie włóż do pieca i piecz ok. pół godziny.

Wyjmij i ostudź. Ostudzone posyp cukrem pudrem.

Roscon de reyes możesz również przełożyć bitą śmietaną. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ostudzony (koniecznie całkowicie ostudzony!) wieniec przekrój wzdłuż na pół. Używając rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciśnij bitą śmietanę na spodnią część ciasta i delikatnie przykryj wierzchnią. Podawaj.

5 thoughts

  1. Czemu cynamon? Przecież nie ma go w przepisie oryginalnym. Brakuje za to wody z kwiatów pomarańczy, bez tego to nie roscon.

    1. Wydaje mi się, ze nie ma jedynego słusznego przepisu na roscon :-) proszę zrobić tak jak Ci smakuje. Pozdrawiam ciepło!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *