Kurczak Gong Bao (Kung Pao)

Kuchnia chińska to ogrom przeróżnych dan i smaków. Chociaż u nas wrzucona do wora “azjatyckie”, z pogwałceniem wszelkich zasad czegokolwiek, powolutku, powolutku pokazuje swoją prawdziwą twarz. Mimo, że tak lubimy wszystko nazywać “chińczykiem” , potrafiliśmy już wyodrębnić kuchnię tajską, a coraz śmielej poznajemy wietnamską czy koreańską. Kuchni chińskiej jako takiej na pewno będzie ciężej ze względu na swoje ogromne zróżnicowanie, jednak wierzę, że kiedyś to nastąpi.

Kurczak Gong Bao to mały kroczek na przód świadomości chińskiej kuchni. Bardzo popularna potrawa wywodząca się z prowincji Syczuan często pojawia się na kartach menu. Z łatwo dostępnym kurczakiem i chrupiącymi orzeszkami, niezbyt pikantna i prosta w odbiorze dla podniebienia. Nie ma tu szczególnych zaskoczeń. To po prostu bardzo smaczny kurczak w aromatycznym sosie z ziemnymi orzeszkami. Może właśnie dlatego tak bardzo się przyjął, również w Polsce. Nazwa Gong Bao to nic innego jak tytuł gubernatora prowincji Syczuan który ponoć uwielbiał potrawę serwować swoim gościom. Jak pokazała przyszłość, miał nosa.

170318_DSC2425-1.jpg

Składniki na dwie porcje:

  • ok. 250 g piersi z kurczaka (mała podwójna pierś)
  • 1 łyżka wina Shaoxing lub sherry fino (wytrawnego sherry)
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • kilka ziarenek pieprzu syczuańskiego
  • 4 ząbki czosnku
  • ok. 3 cm kawałek świeżego imbiru
  • 5 suszonych malutkich papryczek chilli
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • garść orzeszków ziemnych
  • garść szczypiorku

Składniki na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka czarnego octu chińskiego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżka wina Shaoxing lub sherry fino (wytrawnego sherry)
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

Mięso pokrój w nie za drobną kostkę  i zamarynuj w winie oraz skrobi.

Czosnek i imbir drobno posiekaj. Szczypiorek potnij w ok. 2-3 cm paski.

W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu.

W woku lub patelni rozgrzej mocno olej arachidowy. Wrzuć na niego pieprz syczuański i kiedy zacznie wydobywać aromat dodaj posiekany czosnek, imbir oraz suszone chilli. Smaż chwilę mieszając i nie dopuszczając do przypalenia składników. Następnie dodaj zamarynowanego kurczaka i szybko wymieszaj. Smaż przez ok. 2 minuty aż mięso się zetnie i dodaj sos. Teraz bardzo szybko i energicznie mieszaj, aby sos dokładnie pokrył kawałki mięsa.

Na samym końcu dodaj orzeszki i szczypiorek. Całość szybko wymieszaj i podawaj gorące. Serwuj z ryżem jaśminowym.

170318_DSC2430-1.jpg

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *