Tajwańskie ciastka z ananasem

Fantastyczne ciasteczka prosto z chińskiego Tajwanu. Mimo, że azjatyckie słodycze nierzadko wywołują sporo kontrowersji w naszym europejskim świecie, te ciastka zdecydowanie można zaliczyć do tych przyjaznych, a wręcz bardzo podobnych do naszych. Kruche, maślane, mleczne ciasteczka skrywające w sobie słodkie nadzienie z ananasa. Bardzo proste, z łatwo dostępnych składników. Nie można się od nich oderwać. Znajoma Chinka śmieje się, że to chyba jedyny chiński deser, który smakuje Polakom… No cóż, nie wiem, czy jedyny, ale na pewno znajduje się na podium. Bardzo polecam :-)

170320_DSC2456-1.jpg

Składniki na 12 ciasteczek:

Składniki na nadzienie:

  • 1 większy dojrzały ananas
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka masła

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku
  • szczypta soli

Wykonanie:

Zacznij od przygotowania nadzienia. Ananasa obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Wrzuć na patelnię i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj cukier i miód. Duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił. Następnie odkryj pokrywkę i smaż jeszcze ok. 10-15 minut aż odparuje. Nadzienie powinno być gęste i kleiste. Na samym końcu dodaj masło i wymieszaj. Spróbuj i ewentualnie dodaj jeszcze cukru, do smaku. Ostudź.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Przygotuj blachę do pieczenia lub formę na muffiny.

Masło utrzyj na puszystą masę razem z cukrem. Następnie dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Mąkę wymieszaj z mlekiem w proszku i solą, a następnie dodaj do utartej masy i delikatnie wymieszaj. Powstałe ciasto podziel na 12 równych części. Każdą z części rozwałkuj lub rozpłaszcz w dłoniach na placek i nakładaj na środek ok. 1 łyżki nadzienia. Zlepiaj końce aż powstanie okrągła bułeczka. Tak przygotowane ciastka odkładaj na przygotowaną blaszkę lub, najlepiej, do foremki na muffiny, wówczas zachowają okrągły kształt.

Włóż do pieca na ok. 25 minut aż staną się złociste.

Podawaj ostudzone.

Reklamy

4 thoughts

Dodaj komentarz