Grzanki z pieczoną dynią, kozim serem i orzechami

Dynia to bardzo neutralne warzywo, które samo w sobie w zasadzie nie ma smaku. Dlatego, żeby naprawdę smakowała, nie można jej szczędzić przypraw. Poniższe kanapki to kwintesencja jesieni. Delikatny, kremowy kozi serek, podprażone włoskie orzechy i oczywiście soczyście pomarańczowa dynia. Ze sporą ilością papryki w proszku i oliwy smakuje bardzo dobrze, ale to pieczony czosnek nadaje jej fantastycznego aromatu. Wystarczy go upiec razem z pomarańczową koleżanką, a następnie wycisnąć czosnkowy krem i dodać do dyni. Proste i genialne. No i jesień nie jest taka zła.

170909_DSC3722-2.jpg

Składniki na dwie porcje:

  • kilkanaście małych kromek bagietki lub dobrego chleba
  • ok. 150 g kremowego serka koziego
  • garść podprażonych i posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na pieczoną dynię:

  • ok. 250 g kawałek dyni Hokkaido, pozbawionej pestek
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • ok. pół łyżeczki soli

Wykonanie:

Zacznij od dyni. Oczyszczoną dynię pokrój w średniej wielkości kostkę, ok. 2 x 2 cm. Dopraw ją papryką w proszku, solą i oliwą. Wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i dodaj nieobrane ząbki czosnku. Włóż do pieca i piecz ok. 45 minut aż dynia zmięknie i zarumieni się. Delikatnie ostudź.

Upieczony czosnek delikatnie obierz ze skórki. Miękkie wnętrze rozetrzyj w miseczce widelcem.

Kromki bagietki/chleba lekko podpiecz w piekarniku lub na patelni. Posmaruj na każdej z nich odrobinę serka koziego. Na to nałóż 3-4 kostki upieczonej dyni, a następnie posmaruj ją odrobiną roztartego upieczonego czosnku. Całość posyp podprażonymi orzechami i polej odrobiną oliwy.

Podawaj natychmiast.

Grzanki z pieczoną dynią, kozim serem i orzechami przepis

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz