Dynia to bardzo neutralne warzywo, które samo w sobie w zasadzie nie ma smaku. Dlatego, żeby naprawdę smakowała, nie można jej szczędzić przypraw. Poniższe grzanki z pieczoną dynią to kwintesencja jesieni.
Delikatny, kremowy kozi serek, podprażone włoskie orzechy i oczywiście soczyście pomarańczowa dynia. Ze sporą ilością papryki w proszku i oliwy smakuje bardzo dobrze, ale to pieczony czosnek nadaje jej fantastycznego aromatu. Wystarczy go upiec razem z pomarańczową koleżanką, a następnie wycisnąć czosnkowy krem i dodać do dyni.
Proste i genialne. No i jesień nie jest taka zła.
Składniki na dwie porcje grzanek z pieczoną dynią:
- kilkanaście małych kromek bagietki lub dobrego chleba
- ok. 150 g kremowego serka koziego
- garść podprażonych i posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
Składniki na pieczoną dynię:
- ok. 250 g kawałek dyni Hokkaido, pozbawionej pestek
- 3 łyżki oliwy
- 4 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- ok. pół łyżeczki soli
Wykonanie:
Zacznij od dyni. Oczyszczoną dynię pokrój w średniej wielkości kostkę, ok. 2 x 2 cm. Dopraw ją papryką w proszku, solą i oliwą. Wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i dodaj nieobrane ząbki czosnku. Włóż do pieca i piecz ok. 45 minut aż dynia zmięknie i zarumieni się. Delikatnie ostudź.
Upieczony czosnek delikatnie obierz ze skórki. Miękkie wnętrze rozetrzyj w miseczce widelcem.
Kromki bagietki/chleba lekko podpiecz w piekarniku lub na patelni. Posmaruj na każdej z nich odrobinę serka koziego. Na to nałóż 3-4 kostki upieczonej dyni, a następnie posmaruj ją odrobiną roztartego upieczonego czosnku. Całość posyp podprażonymi orzechami i polej odrobiną oliwy.
Grzanki z pieczoną dynią podawaj natychmiast.
Mam jeszcze trochę dyni i widzę że się przyda.
Uwielbiam przetwory z koziego mleka więc wypróbuję przepis na pewno
piękna przekąska ;)