Udka z kurczaka pieczone z dynią i ziemniakami to danie z cyklu zamarynuj, włóż do piekarnika i zapomnij o obiedzie. Absolutnie genialna marynata do kurczaka, który pozostaje soczysty w środku i z chrupiącą skórką. Dobrze zaprawione przyprawami warzywa to również klucz do sukcesu – są aromatyczne i pełne smaku. To takie idealne danie na jesień – ciepłe, rozgrzewające i w jesiennych barwach.
Koniecznie zaopatrzcie się w dynię odmiany Hokkaido, która pozostaje zwarta i nie ma w sobie dużo wody. Inna może być za bardzo wodnista i przez to straci swoje walory zarówno smakowe jak i wizualne. Bardzo, bardzo polecam.
Składniki na 4 porcje udek z kurczaka pieczonych z dynią:
- ok. 1 kg udek i podudzi z kurczaka
- 4 ziemniaki
- ok. 450 g dyni Hokkaido pozbawionej pestek
- 2 większe marchewki
Na marynatę do kurczaka:
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- sól
- świeżo mielony pieprz
Na marynatę do warzyw:
- 3-4 łyżki oliwy
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
Wykonanie:
Na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc przed pieczeniem zamarynuj kurczaka we wszystkich podanych w przepisie składnikach. Porządnie obtocz mięso w marynacie, przykryj folią i włóż do lodówki.
Ziemniaki i dynię pokrój w grubą kostkę, marchewkę w talarki. Obtocz w przyprawach i oliwie.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do większej brytfanki przełóż otoczone marynatą warzywa, na nich ułóż kawałki kurczaka. Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową, a następnie włóż do pieca. Piecz ok. 1,5 godziny, na ostatnie 15 minut zdejmij pokrywkę/folię, aby kurczak ładnie się zarumienił.
Udka z kurczaka pieczone z dynią podawaj z ulubionymi dodatkami – lekka sałatką, surówkami.
wspaniały jesienny obiad:)
Bardzo fajny przepis, na pewno wypróbuję!