Udka z kurczaka pieczone z dynią i ziemniakami

Danie z cyklu zamarynuj, włóż do piekarnika i zapomnij o obiedzie. Absolutnie genialna marynata do kurczaka, który pozostaje soczysty w środku i z chrupiącą skórką. Dobrze zaprawione przyprawami warzywa to również klucz do sukcesu – są aromatyczne i pełne smaku. To takie idealne danie na jesień – ciepłe, rozgrzewające i w jesiennych barwach. Koniecznie zaopatrzcie się w dynię odmiany Hokkaido, która pozostaje zwarta i nie ma w sobie dużo wody. Inna może być za bardzo wodnista i przez to straci swoje walory zarówno smakowe jak i wizualne. Bardzo, bardzo polecam.

170909_DSC3789-1-2.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 1 kg udek i podudzi z kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • ok. 450 g dyni Hokkaido pozbawionej pestek
  • 2 większe marchewki

Składniki na marynatę do kurczaka:

  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Składniki na marynatę do warzyw:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

Wykonanie:

Na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc przed pieczeniem zamarynuj kurczaka we wszystkich podanych w przepisie składnikach. Porządnie obtocz mięso w marynacie, przykryj folią i włóż do lodówki.

Ziemniaki i dynię pokrój w grubą kostkę, marchewkę w talarki. Obtocz w przyprawach i oliwie.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Do większej brytfanki przełóż otoczone marynatą warzywa,  na nich ułóż kawałki kurczaka. Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową, a następnie włóż do pieca. Piecz ok. 1,5 godziny, na ostatnie 15 minut zdejmij pokrywkę/folię, aby kurczak ładnie się zarumienił.

Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s