Muffinki czekoladowe ze śliwkami

Mięciutkie, wilgotne, pysznie czekoladowe. Kwaskowate śliwki przełamują słodki smak czekolady, co razem tworzy wyjątkowo zgrany duet. Ot takie, niezobowiązujące. Już bardziej jesienne niż letnie. Szybkie i bezproblemowe. Zapraszam.

170831_DSC3705-1-2.jpg

Składniki na 8 muffinek:

  • 50 g masła
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 4-5 śliwek (ok. 150 g)

Do dekoracji:

  • 50 g mlecznej czekolady
  • 2-3 łyżki podprażonych płatków migdałów

170831_DSC3696-1.jpg

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.

Śliwki umyj, usuń pestki i pokrój w dosyć drobną kostkę.

Masło rozpuść delikatnie razem z czekoladą, tylko do rozpuszczenia. Ostudź przez chwilę i dodaj mleko oraz rozkłócone jajko. Wymieszaj do połączenia.

Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, proszek i dodaj cukier. Wymieszaj.

Miskę z suchymi składniki wsyp do mokrych i wymieszaj jedynie do połączenia się składników, nie dłużej. Dodaj śliwki, ponownie połącz całość i wyłóż do przygotowanych papilotek.

Włóż do piec i piecz ok. 40 minut. Następnie ostudź i ozdób rozpuszczoną czekoladą i podprażonymi płatkami migdałów.

Reklamy

6 thoughts

Dodaj komentarz