Sałatka z tuńczykiem, suszonymi pomidorami, oliwkami i ogórkiem

Bardzo łatwa, ale też pełna smaku sałatka z sezonowymi warzywami i tuńczykiem. Tego ostatniego wybierzcie dobrej jakości lub ewentualnie zamieńcie na pieczonego kurczaka lub indyka. Też będzie smacznie. Tego typu sałatki najbardziej lubię właśnie latem, gdy warzywa są pełne smaku i aromatu. Zróbcie koniecznie!

_DSC1284.jpg

Składniki na jedną porcję:

  • dwie garści ulubionej sałaty lub sałat
  • pół puszki tuńczyka w sosie własnym
  • garść czarnych oliwek
  • 3-4 suszone pomidory
  • 1/3 świeżego długiego ogórka
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka kaparów

Składniki na dressing:

  • 3-4 łyżki dobrego oleju
  • pół łyżeczki ostrej musztardy, np. Dijon
  • pół łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie składniki dressingu wymieszaj ze sobą porządnie, najlepiej umieścić je w słoiku i mocno potrząsać.

Sałaty porwij na mniejsze części. Tuńczyka odsącz w zalewy. Oliwki, pomidory posiekaj na mniejsze części. Ogórka pokrój w półplastry, cebulę w piórka.

Wszystkie składniki sałaty wymieszaj delikatnie ze sobą, na końcu dodając tuńczyka starając się zachować ładne kawałki. Całość polej sosem i od razu podawaj.

Jeżeli sałatkę chcesz chcesz podać/zjeść później, polej ją dressingiem tuż przed jedzeniem.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *