Bardzo łatwa, ale też pełna smaku sałatka z sezonowymi warzywami i tuńczykiem. Tego ostatniego wybierzcie dobrej jakości lub ewentualnie zamieńcie na pieczonego kurczaka lub indyka. Też będzie smacznie. Tego typu sałatki najbardziej lubię właśnie latem, gdy warzywa są pełne smaku i aromatu. Zróbcie koniecznie!
Składniki na jedną porcję:
- dwie garści ulubionej sałaty lub sałat
- pół puszki tuńczyka w sosie własnym
- garść czarnych oliwek
- 3-4 suszone pomidory
- 1/3 świeżego długiego ogórka
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 łyżka kaparów
Składniki na dressing:
- 3-4 łyżki dobrego oleju
- pół łyżeczki ostrej musztardy, np. Dijon
- pół łyżeczki octu winnego
- 2 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Wszystkie składniki dressingu wymieszaj ze sobą porządnie, najlepiej umieścić je w słoiku i mocno potrząsać.
Sałaty porwij na mniejsze części. Tuńczyka odsącz w zalewy. Oliwki, pomidory posiekaj na mniejsze części. Ogórka pokrój w półplastry, cebulę w piórka.
Wszystkie składniki sałaty wymieszaj delikatnie ze sobą, na końcu dodając tuńczyka starając się zachować ładne kawałki. Całość polej sosem i od razu podawaj.
Jeżeli sałatkę chcesz chcesz podać/zjeść później, polej ją dressingiem tuż przed jedzeniem.
pyszna sałatka, lubię takie <3
wszystko z tuńczykiem kocham :)