Ciastka a’la Jeżyki

Słodkości inspirowane popularnymi słodyczami to podwójna frajda. Nie dość, że masz swoje ulubione słodkości w domowej wersji to dodatkowo oszczędzasz sporo pieniędzy, wystarczy to przeliczyć :-) Oczywistym jest, że ciężko uzyskać dokładnie taki sam smak jak ten ze sklepowej półki, ale to przecież nie oznacza, że domowe znaczy gorsze. Wręcz przeciwnie! Zresztą, co może być lepszego niż kruche ciasteczko, aksamitny karmel, bakalie i obłędna czekolada…

Wszystkim Dzieciakom, tym małym i dużym, dużo uśmiechu i spełnienia wszystkich marzeń!

170531_DSC3260-9.jpg

Składniki na 25 ciasteczek o średnicy 4 cm:

Składniki na spód:

  • 50 g masła ziemnego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli

Składniki na karmel:

  • 60 g cukru kryształu (zwykłego)
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie i wierzch:

  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 łyżki rodzynek
  • 50 ml rumu lub mocnej, słodzonej czarnej herbaty
  • 2 łyżki ryżu preparowanego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%

Wykonanie:

Zacznij od spodu. Wszystkie składniki spodu zagnieć szybko ze sobą, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki do schłodzenia (minimum godzina).

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3-4 mm i wycinaj krążki – kieliszek lub małą szklanką. U mnie ciasteczka miały średnicę 4 cm. Powycinane ciastka ułóż na blasze, włóż jeszcze na chwilę do lodówki do ponownego schłodzenia, a następnie włóż do pieca na ok. 16-18 minut. Ciastka mają się zezłocić i nie przypalić.

Upieczone ciasteczka ostudź.

Przygotuj karmel. Cukier rozsyp na patelni, na całej jej powierzchni i podgrzewaj na średnim ogniu. Nie mieszaj. Cukier ma się rozpuścić i nabrać bursztynowego koloru. Będzie to trwało kilka minut. Uważaj, żeby w tym momencie nie spalić karmelu!

Następnie wlej do roztopionego cukru połowę śmietanki i mieszaj. Roztopiony cukier wówczas znowu się zetnie, ale pod wpływem ciepła powinien z powrotem nabrać płynnej konsystencji. Dolej pozostałą część śmietanki i ponownie mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i zagotowania mieszaniny. Podgotuj kilka minut aż karmel przyjemnie zgęstnieje. Dopraw solą i odstaw do przestudzenia.

Rodzynki zalej rumem lub herbatą i odstaw na chwilę. Posiekaj na mniejsze części.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj do niej śmietankę, wymieszaj i odstaw do delikatnego przestudzenia, ale nie do całkowitego stężenia. Zrób to w ostatnim momencie przed składaniem ciastek.

Złóż ciasteczka. Na spodzie rozsmaruj delikatnie porcję karmelu, ułóż odrobinę orzechów, rodzynek i ryżu. Całość polej porcją płynnej czekolady i odstaw do zastygnięcia. Gotowe.

170531_DSC3258-9.jpg

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *