Mojo verde – kanaryjski sos na bazie kolendry

Wyspy Kanaryjskie, mimo swojego hiszpańskiego pochodzenia, charakteryzują się swoistą kuchnią, o której możecie poczytać tutaj. Jednym z najbardziej charakterystycznych produktów jest mojo verde, czyli dosłownie zielony sos. A dodawany jest on dosłownie do wszystkiego. Czy to do popularnych papas arrugadas (pomarszczonych ziemniaczków), owoców morza czy ot tak, do kanapek. Razem ze swoim kompanem, czyli mojo rojo (sos czerwony) to wręcz wizytówka tej części świata. A sam zielony sosik to nic innego jak aromatyczna mieszanka na bazie kolendry lub natki pietruszki. Z obowiązkowym słusznym dodatkiem oliwy, czosnku i kminu. Można go zrobić na zapas i trzymać w lodówce. Sprawdzi się również jako dodatek do grilla. Bardzo polecam.

160831_DSC1226-9.jpg

Składniki na słoiczek sosu:

  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • spory pęczek świeżej kolendry – jeżeli używacie tej doniczkowej, będą potrzebne dwie
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta soli morskiej
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek

Wykonanie:

Czosnek obierz ze skórki i lekko posiekaj razem z kolendrą. Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj na niemal gładki sos. W razie potrzeby dolej więcej oliwy.

Przechowuj w zamkniętym słoiczku, w lodówce. Nawet do 2-3 tygodni.

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *