Surówka z młodej kapusty

Najprostsza i najsmaczniejsza surówka z młodej kapusty. Bardzo wiosenna i lekka, tak możemy wykorzystać pierwsze nowalijki. Będzie świetnie pasować do obiadu. Nie żałujcie odświeżającego koperku! W tym przypadku, sekret tkwi w prostocie.

160814_DSC1119-9.jpg

Składniki na sporą miskę:

  • pół średniej wielkości młodej kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • mała cebula
  • 8 łyżek oleju o neutralnym smaku, np. rzepakowego
  • 2-3 łyżki białego octu winnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku

Wykonanie:

Kapustę dosyć drobno poszatkuj, posyp solą i wymieszaj. Odstaw na ok. pół godziny aż warzywo puści wodę i tym samym zmięknie.

Marchewkę i cebulę obierz. Tę pierwszą zetrzyj na tarce na największych oczkach, cebulę posiekaj w drobne piórka.

Olej wymieszaj z octem, solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.

Kapustę porządnie odciśnij i wylej wodą. Dodaj do niej marchewkę, cebulę i całość polej dressingiem. Wymieszaj i schłódź w lodówce.

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz