Grillowany ananas w rumowym sosie

Grill to przecież nie tylko mięso. Genialne smakują chociażby warzywa otulone grillowym dymem lub właśnie owoce. Ananas to główny przedstawiciel w swojej kategorii. Wdzięcznie się kroi i sam w sobie przyjemnie karmelizuje. Jeżeli jednak chcecie mu nadać jeszcze leszy smak, przygotujcie prosty sos na bazie rumu. Alkohol przyjemnie wzmocni smak, a cukier spowoduje większą karmelizację. Łatwy i lekki deser. Najlepiej smakuje podany gorący, dla równowagi z lodami lub porządnie schłodzoną bitą śmietaną.

170422_DSC2634-9.jpg

Składniki na 2 porcje:

  • 4 plastry świeżego i dojrzałego ananasa
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki jasnego rumu
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Rozgrzej grilla lub grillową patelnię.

Masło rozpuść razem z cukrem, dodaj rum i cynamon, wymieszaj.

Plastry ananasa kładź na rozgrzany ruszt lub patelnię i delikatnie polewaj przygotowanym sosem. Grilluj ok. 2-4 minuty z każdej strony, aż owoc ładnie się zarumieni i skarmelizuje.

Najlepiej smakuje na ciepło, podany ze śmietankowymi lodami lub bitą śmietaną.

Ananasa możesz również pokroić w większą kostkę, nabić na patyczki szaszłykowe i dalej postępować zgodnie z przepisem.

Reklamy

One thought

Dodaj komentarz