Chilli con carne – pikantny gulasz na bazie wołowiny

Chilli z mięsem, jedno z najbardziej popularnych dań kuchni teksasko-meksykańskiej, bardziej znanej jako tex-mex. Chociaż w naszym kraju najbardziej kojarzy się właśnie z kuchnią meksykańską, jest to raczej amerykańskie danie z meksykańskimi wpływami. Tak czy inaczej, jest to po prostu szybki i bardzo łatwy mięsny gulasz. Pikantny, charakterny. Doskonale sprawdza się na wszelakich imprezach lub jako danie na kaca ;-) I jak w przypadku innych gulaszy, można do niego dodać również inne warzywa, ale z umiarem. Bardzo sycący i pyszny. Koniecznie podajcie go z kwaśną śmietaną i nie żałujcie świeżej kolendry. Z nachosami, tortillą lub ryżem. Z każdym dodatkiem będzie pysznie.

chilli con carne

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g mielonej wołowiny – najlepiej użyć średnio tłustego mięsa, np. łopatki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 puszka pomidorów pelati – w sezonie 3-4 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i wypłukanej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • tortille kukurydziane, nachosy lub ryż
  • świeża kolendra
  • kwaśna śmietana
  • avocado

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekaj. Paprykę pokrój w średnio drobną kostkę. Fasolę odsącz na sitku i przepłucz. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Przygotuj wszystkie przyprawy.

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek i chilli. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj mięso. Obsmaż na dosyć sporym ogniu ze wszystkich stron, a następnie dodaj przyprawy: kumin, chilli, oregano, cukier. Dodaj pomidory, wymieszaj i zakryj pokrywką. Duś na średnim ogniu ok. 20 minut.

Następnie dodaj paprykę, duś jeszcze ok. 15 minut. Na końcu dodaj fasolę i całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze parę minut mieszając i podawaj.

Danie podawaj z kukurydzianymi tortillami, nachosami lub ugotowanym ryżem. Przypraw posiekaną kolendrą i kleksem kwaśnej śmietany. Możesz również podać z pokrojonym avocado.

Reklamy

5 thoughts

Dodaj komentarz