Chilli con carne – pikantny gulasz na bazie wołowiny

Chilli con carne, jedno z najbardziej popularnych dań kuchni teksasko-meksykańskiej, bardziej znanej jako tex-mex. Chociaż w naszym kraju najbardziej kojarzy się właśnie z kuchnią meksykańską, jest to raczej amerykańskie danie z meksykańskimi wpływami. Tak czy inaczej, jest to po prostu łatwy mięsny gulasz. Pikantny, charakterny. Doskonale sprawdza się na wszelakich imprezach lub jako danie na kaca ;-) I jak w przypadku gulaszy bywa, można je przygotować na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. Moja wersja to klasyka, bez zbędnych udziwnień. Sycąca i pyszna.

Chilli con carne koniecznie podaję z ryżem, kukurydzianymi chipsami lub tortillami. Do tego obowiązkową garść posiekanej świeżej kolendry, kleks kwaśnej śmietany, sok z limonki i dojrzałe awokado.

chilli con carne

Składniki na 4 porcje chilli con carne:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów pelati – w sezonie 3-4 dojrzałe pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka czerwonej fasoli, odsączonej i wypłukanej
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka chilli w proszku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 500 g mielonej wołowiny – najlepiej użyć średnio tłustego mięsa, np. łopatki
  • 1-1,5 szklanki bulionu wołowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • tortille kukurydziane, chipsy kukurydziane lub/i ryż
  • świeża kolendra
  • kwaśna śmietana
  • awokado
  • sok z limonki

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i chilli drobno posiekaj. Paprykę pokrój w średnio drobną kostkę. Fasolę odsącz na sitku i przepłucz. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Przygotuj wszystkie przyprawy.

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, czosnek. Podsmaż przez chwilę, dodaj paprykę, a następnie dodaj mięso. Obsmaż na dosyć sporym ogniu ze wszystkich stron, a następnie dodaj przyprawy: kumin, chilli, oregano, cukier. Dodaj pomidory, bulion oraz fasolę. Dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i zakryj pokrywką. Duś na średnim ogniu ok. 1-1,5 h, co jakiś czas mieszając.

Chilli con carne podawaj z kukurydzianymi tortillami, chipsami kukurydzianymi lub/i ugotowanym ryżem. Przypraw posiekaną kolendrą, sokiem z limonki i kleksem kwaśnej śmietany. Możesz również podać z pokrojonym w kostkę awokado.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *