Scones z serem, szynką i szczypiorkiem – angielskie bułeczki

Scones, czyli pieczywo awaryjne. Piekę je, kiedy mam ochotę na gorące, świeże pieczywo, ale absolutnie nie mam czasu na wyrastanie. W przypadku sconesów to max. 30 minut roboty (łącznie z pieczeniem). Oryginalnie to raczej słodkie bułeczki, z rodzynkami, miodem, takiej jak tutaj. Co nie oznacza, że nie mogą to być bułki wytrawne, jak najbardziej. Tym razem dodatki do klasycznej kanapki wmieszałam już w ciasto – szynka, ser, szczypiorek. Nie może być prościej, ale też i smaczniej :-) bardzo polecam.

scones z szynką, serem, szczypiorkiem

Składniki na 8 bułeczek:

  • 2,5 szklanki mąki – pół na pół pszennej i pszenne pełnoziarnistej
  • 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej lub stopionego
  • 2/3 szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5-6 plasterków dobrej szynki
  • ok. 50 g startego twardego sera, np. cheddara lub parmezanu
  • 4 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Mąkę połącz z solą, proszkiem do pieczenia, a następnie z mlekiem i masłem. Szybko wymieszaj i dodaj szynkę, ser oraz szczypiorek. Połącz ze sobą i szybko zagnieć kulę ciasta. Rozpłaszcz ją nieco, placek ma mieć grubość ok. 3 cm. Potnij na trójkąty, jak tort. Ewentualnie z placka możesz wycinać za pomocą szklanki okrągłe bułeczki. Pamiętaj, że im grubsze tym lepiej.

Przełóż na blachę i piecz ok. 20 minut.

Podawaj od razu. Najlepiej smakują świeżo upieczone.

 

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz