Bułeczki z cynamonem

Absolutnie genialne, rozpływające się z ustach, pachnące i maksymalnie cynamonowe. Cynamon to dla mnie pierwsza oznaka jesieni, a jego kojący zapach łagodzi pożegnanie lata. Mięciutkie, maślane, dla mnie bardziej śniadaniowe niż deserowe. Z mlekiem, kubkiem kakao lub gorącej herbaty z miodem.

bułeczki z cynamonem

Składniki na 12 bułeczek:

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 2 duże jajka
  • 80 g masła

Składniki na nadzienie:

  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 50 g masła

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru
  • kilka kropel gorącej wody
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

Mleko podgrzej odrobinę i rozpuść w nim drożdże. Dodaj 2 łyżki cukru, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut do czasu aż drożdże zaczną pracować.

W tym czasie do miski przesiej mąkę, dodaj sól oraz jajka. W garnuszku rozpuść masło i lekko przestudź.

Pracujące drożdże wlej do mąki i zacznij wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto. Na końcu dodawaj partiami rozpuszczone masło. Zagniataj do uzyskania gładkiej kuli.

Tak wyrobione ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, zajmie to ok. 1-1,5 h.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Cukier wymieszaj z cynamonem, w osobnym garnuszku rozpuść masło.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć, podziel na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj na kształt prostokąta. na całej długości rozlej równomiernie masło oraz mieszankę cukru z cynamonem. Każdy prostokąt zwiń jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Obie rolady pokrój na 6 części. Każdą część przenieś na wyłożoną papierem blachę rozkrojeniem do góry. Każdą bułeczkę nieco spłaszcz. Ponownie przykryj ściereczką i zostaw jeszcze na ok. 30 minut do podrośnięcia.

Włóż do piekarnika i piecz ok. 30 minut.

W tym czasie przygotuj lukier ucierając cukier z wodą. Polej nim upieczone i przestudzone bułeczki.

Reklamy

4 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s