Arabska pasta z dyni piżmowej i tahini

Dynia to bez wątpienia wszechstronne warzywo. Nada się zarówno do słodkiego ciasta jak i wytrawnych placków czy jako składnik gulaszu. Moim ulubionym rodzajem dyni jest hokkaido – nadaje się idealnie na zupę lub do pieczenia. Ma piękny pomarańczowy kolor i jest po prostu smaczna. Warto jednak poeksperymentować również z dynią piżmową, która również smakuje, a ponadto ładnie wygląda :-) Ma mniej intensywny kolor, ale nie musi stanowić to wady. Poniższa propozycja to bardzo dobre połączenie właśnie tej dyni z nieco zaskakującymi dodatkami. Pasta jest słodko-słona – połączenie cynamonu i słodkiego syropu klonowego z czosnkiem i kolendrą to strzał w dziesiątkę. Naturalna słodycz dyni jest podkreślona i odpowiednio zrównoważona. Do kanapek albo jako pyszna i zdrowa przekąska. Najlepiej smakuje ze świeżą pitą.

Inspiracja: Jerozolima, Ottolenghi Yotami, Tamimi Sami

pasta z dyni

Składniki na miseczkę pasty:

  • ok. 500 g kawałek dyni piżmowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 łyżka tahini
  • 1 duży ząbek czosnku

Do podania:

  • łyżeczka sezamu białego lub czarnego (lub pół na pół)
  • kilka kropel syropu klonowego
  • świeża kolendra

Wykonanie:

Dynię pokrój na mniejsze kawałki, polej oliwą, posyp cynamonem i solą. Owiń folią aluminiową i piecz ok. 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Upieczoną dynię oddziel od skórki i włóż do misy blendera. Dodaj jogurt, tahini i czosnek. Całość zblenduj pulsacyjnie, tak aby powstała w miarę gładka pasta (nie musi być jedwabiście gładka).

Gotową pastę podawaj skropioną syropem klonowym, posypaną sezamem i kolendrą.

Reklamy

3 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s