Dynia to bez wątpienia wszechstronne warzywo. Nada się zarówno do słodkiego ciasta jak i wytrawnych placków czy jako składnik gulaszu.
Moim ulubionym rodzajem dyni jest hokkaido – nadaje się idealnie na zupę lub do pieczenia. Ma piękny pomarańczowy kolor i jest po prostu smaczna. Warto jednak poeksperymentować z dynią piżmową, która również smakuje, a ponadto pięknie się prezentuje. Ma mniej intensywny kolor, ale nie musi stanowić to wady. Poniższa propozycja to bardzo dobre połączenie właśnie dyni piżmowej z nieco zaskakującymi dodatkami. Arabska pasta z dyni jest słodko-słona – połączenie cynamonu i słodkiego syropu klonowego z czosnkiem i kolendrą to strzał w dziesiątkę. Naturalna słodycz dyni jest podkreślona i odpowiednio zrównoważona. Do kanapek, jako dip do krakersów i warzyw albo jako pyszna i zdrowa przekąska. Najlepiej smakuje ze świeżą, jeszcze ciepłą pitą.
Inspiracja: Jerozolima, Ottolenghi Yotami, Tamimi Sami
Składniki na miseczkę arabskiej pasty z dyni:
- ok. 500 g kawałek dyni piżmowej
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy
- 50 g jogurtu naturalnego gęstego
- 1 łyżka tahini
- 1 duży ząbek czosnku
Do podania:
- łyżeczka sezamu białego lub czarnego (lub pół na pół)
- kilka kropel syropu klonowego
- świeża kolendra
Wykonanie:
Dynię pokrój na mniejsze kawałki, polej oliwą, posyp cynamonem i solą. Owiń folią aluminiową i piecz ok. 70-80 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Upieczoną dynię oddziel od skórki i włóż do misy blendera. Dodaj jogurt, tahini i czosnek. Całość zblenduj pulsacyjnie, tak aby powstała w miarę gładka pasta (nie musi być jedwabiście gładka).
Gotową arabską pastę z dyni podawaj skropioną syropem klonowym, posypaną sezamem i kolendrą.
pasta idealna dla mnie:)
bardzo mi się podoba :) Musze koniecznie wypróbować :)
Super! Muszę taką zrobić:)