Jajka zapiekane w sosie pomidorowym z chorizo

Jednym z moich ulubionych śniadań (chociaż to danie mogłoby być też obiadem czy kolacją) jest szakszuka, czyli arabskie danie, które polega na usmażeniu jajek w pomidorowym sosie. Oczywiście odpowiednio doprawionym. Przygotowywałam już wersję klasyczną, ale ciągle kombinuję z nowymi. I tak dzisiaj wersja, która mogłaby zawitać na hiszpańskim stole. Wyraziste chorizo i ostra wędzona papryka. Bardzo aromatyczne, pikantne, pełne smaku. Szczególnie teraz, gdy sezon na pomidory w pełni. To też dobre śniadanie na kaca, polecam ;-) Za każdym razem przy tego typu propozycjach podkreślam też, że to idealna opcja dla osób, które nie bardzo radzą sobie z jajkami w koszulkach, a uwielbiają tę konsystencję. Tutaj macie je w sosie, bez nerwów i wyrzuconych nieudanych sztuk :-)

jajka w sosie z chorizo

Składniki na 4 porcje:

  • 4-6 jajek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 dojrzałych pomidorów lub, poza sezonem, 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 większa czerwona papryka
  • 1 kiełbaska chorizo sarta lub 4 małe serdelki chorizo fresco
  • pół łyżeczki ostrej wędzonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • garść natki pietruszki

Wykonanie:

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój na większe kawałki. Paprykę, cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Chorizo pokrój w talarki.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć chorizo. Podsmaż je przez chwilę i dodaj cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj papryki, smaż ok. 2 minut i dodaj pomidory. Całość duś ok. 10 minut aż pomidory puszczą sok, a następnie sos zgęstnieje. Dopraw papryką solą i pieprzem,

Gdy sos już będzie gotowy, za pomocą łopatki zrób w nim wgłębienia i wbijaj w nie jajka. Następnie ogień zmniejsz do minimum i całość przykryj pokrywką. Duś do czasu aż biało całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Ok. 4-5 minut.

Jajka posyp dodatkowo solą i pieprzem. Podawaj z posiekaną pietruszką.

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *