Lubicie leczo? Ja uwielbiam, w lecie mogłabym je jeść niemalże codziennie. A co powiecie na hiszpańskie leczo? Czyli pisto manchego. Etapy przygotowania i składniki prawie niczym się nie różnią, chodzi tu o kwestię przyprawienia. Ostra, wędzona papryka sprawia, że szukasz w daniu mięsa, którego nie ma! Przyjemny wędzony posmak sprawia, że danie jest obłędne i chce się więcej. Do tego sadzone jajko i obiad gotowy. Pamiętajcie, że chociaż potrawa sugeruje, że może znaleźć się w niej ser Manchego, nie o niego tu chodzi. Chodzi o Dolinę La Manchy, z której potrawa pochodzi. Sera tu nie ma. Danie, jak każde najlepsze, pochodzi z kuchni tak zwanej biedoty i moje wersja jest po prostu “jakąś tam wersją”. Użyjcie swoich ulubionych warzyw, chociaż na wszelki wypadek nie dodawałabym bakłażana. Ponoć się nie dodaje.
Składniki na 3-4 porcje:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 cukinia
- 2 dojrzałe pomidory
- sól, pieprz do smaku
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 4 łyzki oliwy
- 3-4 jajka
Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Obie papryki pokrój w większą kostkę, cukinię pokrój w cienkie półplastry. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj papryki i smaż ok. 5-7 minut. Dodaj cukinię, podsmaż ok 3 minut i dodaj pomidory.
Dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką wędzoną i pietruszką. Duś ok. 10 minut aż całość się zagęści i zmięknie.
Serwuj na gorąco z jajkiem sadzonym.
Rzeczywiście dodatek wędzonej papryki może być ciekawy : )