Pisto manchego

Lubicie leczo? Ja uwielbiam, w lecie mogłabym je jeść niemalże codziennie. A co powiecie na hiszpańskie leczo? Czyli pisto manchego. Etapy przygotowania i składniki prawie niczym się nie różnią, chodzi tu o kwestię przyprawienia. Ostra, wędzona papryka sprawia, że szukasz w daniu mięsa, którego nie ma! Przyjemny wędzony posmak sprawia, że danie jest obłędne i chce się więcej. Do tego sadzone jajko i obiad gotowy. Pamiętajcie, że chociaż potrawa sugeruje, że może znaleźć się w niej ser Manchego, nie o niego tu chodzi. Chodzi o Dolinę La Manchy, z której potrawa pochodzi. Sera tu nie ma. Danie, jak każde najlepsze, pochodzi z kuchni tak zwanej biedoty i moje wersja jest po prostu “jakąś tam wersją”. Użyjcie swoich ulubionych warzyw, chociaż na wszelki wypadek nie dodawałabym bakłażana. Ponoć się nie dodaje.

_DSC1174-1

 

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cukinia
  • 2 dojrzałe pomidory
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • pół łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyzki oliwy
  • 3-4 jajka

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Obie papryki pokrój w większą kostkę, cukinię pokrój w cienkie półplastry. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj papryki i smaż ok. 5-7 minut. Dodaj cukinię, podsmaż ok 3 minut i dodaj pomidory.

Dopraw solą, pieprzem, cukrem, papryką wędzoną i pietruszką. Duś ok. 10 minut aż całość się zagęści i zmięknie.

Serwuj na gorąco z jajkiem sadzonym.

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *