Pasta z kurczaka z pieczarkami

Dosyć często gotuję bulion. Czy to do zupy, czy do sosu. Nie znoszę marnotrawstwa jedzenia, więc zawsze staram się wykorzystywać zarówno pozostałe mięso jak i warzywa. Przyznam szczerze, że nie zawsze mam czas i ochotę lepić pierogi czy smażyć krokiety. Tym bardziej piec pasztety. Pasta z kurczaka jest wówczas dobrą alternatywą – ekspresowa do przygotowania, resztki zużyte, a w smaku ciężko jej coś zarzucić. Dodając przesmażone pieczarki robi się naprawdę ciekawie. Polecam.

pasta z kurczaka

Składniki na miskę pasty:

  • 2 ugotowane udka z kurczaka
  • 4 małe ugotowane marchewki
  • 2 ugotowane pietruszki
  • 0k. 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia

Wykonanie:

Mięso obierz z kości i umieść je w misce. Dodaj ugotowane warzywa. Przypraw musztardą, tymiankiem, solą i pieprzem. Zmiksuj na gładką pastę.

Na patelni na odrobinie oleju podsmaż posiekaną cebulkę i dodaj pokrojone w plastry pieczarki. Smaż ok. 10 minut, ostudź. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj do pasty z kurczaka i wymieszaj (już nie blenduj).

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *