Tom kha – tajska zupa galangalowa

Zupa Tom kha jest chyba najpopularniejszą tajską zupą, przynajmniej w Polsce. Idealny balans tajskich smaków to jest to, co lubię. Słodkie mleczko kokosowe, słony sos rybny, kwaśna limonka i przede wszystkim galangal. Czyli tytułowy bohater zupy i jej najważniejszy składnik. Pochodzi z rodziny imbirowatych, ale jest zdecydowanie bardziej twardszy, zdrewniały i pieprzny w smaku. Generalnie się go nie je, ma on nadać tylko aromat (jest po prostu zbyt twardy). Zanoszę się więc śmiechem, gdy widzę przepisy, w których proponują zamianę galangalu na imbir. To jak robić zupę ogórkową na pomidorach. W końcu też warzywo… Galangal oczywiście jest nieco ciężej dostać niż imbir, ale można go kupić np tutaj. Do dzieła, nie będziecie żałować.

tom kha

Składniki na 4 porcje:

  • 500 ml wody
  • 500 ml mleka kokosowego
  • ok. 50 g (kawałek wielkości kciuka) galangalu
  • 2 trawy cytrynowe
  • 4-6 listków limonki Kaffir
  • 2 tajskie papryczki chilli
  • pół cukinii
  • garść pieczarek
  • ok. 200 g piersi z kurczaka lub indyka
  • ok. 2 łyżek cukru palmowego lub trzcinowego
  • 3-4 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki stołowe gotowej pasty Tom Kha
  • sok z 2 limonek
  • garść kolendry do podania

Wykonanie:

Kurczaka lub indyka pokrój na cienkie plasterki. Cukinię pokrój w dosyć cienkie półplastry. Pieczarki przekrój na cztery części. Papryczki chilli drobniutko posiekaj.

Galangal pokrój na dosyć grube plastry. Trawę cytrynową uderz kilka razy tępą stroną noża. Liście limonki Kaffir porwij na nieco mniejsze części. Tych składników się nie je! Mają one dodać tylko aromat.

W garnku zagotuj wodą z mlekiem kokosowym i rozpuść w nim pastę. Dodaj galangal, trawę i kaffir. Gotuj 2 minuty i następnie dodaj cukinię, pieczarki i chilli. Dopraw cukrem oraz sosem rybnym. Na końcu dodaj kurczaka i gotuj już tylko jakieś 2-3 minuty.

Wyłącz źródło ciepła i dopraw zupę sokiem z limonki. Posyp kolendrą i od razu podawaj.

Reklamy

2 thoughts

  1. Mamy dokładnie to samo – łapiemy się za głowę, gdy proponują taką wymianę.. Zwłaszcza, że jeśli się rozejrzeć, to wszystkie składniki można w miarę łatwo dostać. Przynajmniej nam się to udaje :)
    Super przepis, też tę zupę uwielbiamy :)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s