Botwinka z kaszą jaglaną i fetą

Wiosną skuszona nowalijkami sięgam po proste i szybkie połączenia. Nie mogło zabraknąć mojej ulubionej botwinki. Genialnie szybka w obróbce. Do tego kasza, u mnie jaglana i doskonale pasujący do buraczków ser feta. Koniecznie ta prawdziwa, o którą dzisiaj już nie trudno! Proste i pyszne.

botwinka z kaszą

Składniki na 3-4 porcje:

  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 duży pęczek botwinki z buraczkami
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • gałązka świeżego rozmarynu
  • ok. 50 g prawdziwego sera feta
  • 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę przepłucz na sitku zimną wodą, a następnie zalej wodą w równej proporcji z kaszą. Przykryj pokrywką, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut. Kasza ma być ugotowana na sypko.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Botwinkę razem z buraczkami posiekaj niezbyt drobno. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę cebulkę. Dodaj botwinkę i smaż ok. 5 minut. Dopraw octem, solą i pieprzem. Dodaj posiekany czosnek oraz igiełki rozmarynu. Dodaj kaszę, wymieszaj i zdejmij z ognia.

Podawaj na ciepło lub zimno posypane serem feta.

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *