Wiosną skuszona nowalijkami sięgam po proste i szybkie połączenia. Nie mogło zabraknąć mojej ulubionej botwinki. Genialnie szybka w obróbce. Do tego kasza, u mnie jaglana i doskonale pasujący do buraczków ser feta. Koniecznie ta prawdziwa, o którą dzisiaj już nie trudno! Proste i pyszne.
Składniki na 3-4 porcje:
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 duży pęczek botwinki z buraczkami
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- gałązka świeżego rozmarynu
- ok. 50 g prawdziwego sera feta
- 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę przepłucz na sitku zimną wodą, a następnie zalej wodą w równej proporcji z kaszą. Przykryj pokrywką, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut. Kasza ma być ugotowana na sypko.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Botwinkę razem z buraczkami posiekaj niezbyt drobno. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę cebulkę. Dodaj botwinkę i smaż ok. 5 minut. Dopraw octem, solą i pieprzem. Dodaj posiekany czosnek oraz igiełki rozmarynu. Dodaj kaszę, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Podawaj na ciepło lub zimno posypane serem feta.
zjadłabym oj zjadłabym..
Hmm, wygląda rewelacyjnie :D
Pycha,porywam.
Wygląda pysznie! :)