Kurczak w sosie winogronowym

Piersi z kurczaka na obiad już dawno mi się znudziły. Dlatego staram się je odczarować i stworzyć nieco inny ich obraz. Obiad szybki, jak to z kurczaka, ale aromatyczny i nietypowy. Piersi owinięte boczkiem zyskują nie tylko na smaku, ale też na soczystości. Do tego słodki sos na bazie winogron, który doskonale współgra ze słonym boczkiem. Kompozycja idealna. Na co dzień i od święta.

kurczak w sosie winogronowym

Składniki na 3-4 porcje:

  • 4 małe piersi z kurczaka (ok. 500 g)
  • ok. 100 g boczku, może być wędzony
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 garści czerwonych winogron
  • ok. 150 ml słodkiego wina Marsala (może być też inne słodkie, np. Porto)

Wykonanie:

Piersi umyj i oczyść. Natrzyj tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Każdą owiń cienkimi plasterkami boczku.

Na patelni rozgrzej masło z oliwą, a następnie podsmaż przygotowane mięso z obu stron na rumiano. Następnie przełóż kurczaka do naczynia żaroodpornego, przykryj przykrywką lub folią i dopiecz ok. 15-20 minut.

Na patelnię z wytopionym tłuszczem z boczku wrzuć winogrona i duś parę minut aż zmiękną i puszczą sok. Podlej słodkim winem i odparuj.

Upieczone mięso serwuj z winogronowym sosem.

Reklamy

9 thoughts

  1. Fajny przepis, bo kurczak rzeczywiście nietypowy i wygląda bardzo apetycznie :) Dzięki za taki przepis, bo jak czasem mam ochotę na piersi z kurczaka to chciałoby się je przygotować jakoś inaczej :) będzie wypróbowane! :)

Dodaj komentarz