Sernik ze śliwkami

Bardzo prosty, kremowy sernik przełamany lekko kwaskowatymi śliwkami. Pieczony w kąpieli wodnej, dzięki której nabiera doskonałej konsystencji. Nie rośnie, nie opada, jest bezproblemowy :-) Koniecznie do wypróbowania!

sernik ze śliwkami

Składniki na sernik pieczony w tortownicy o średnicy 24 cm:

Składniki na spód:

  • 200 g ciastek pełnoziarnistych lub maślanych (herbatników)
  • ok. 80 g masła

Składniki na sernik:

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

  • 750 g sera twarogowego (jeżeli zdecydujecie się na ser z wiaderka, koniecznie sprawdźcie skład, twaróg ma być twarogiem, a nie serkiem homogenizowanym!)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego lub łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 śliwek

Wykonanie:

Śliwki myjemy, usuwamy pestkę i smażymy w małym rondelku do uzyskania konsystencji niezbyt gęstego powidła. Studzimy.

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowujemy spód – ciastka rozdrabiamy na pył (najlepiej w malakserze) razem z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wykładamy dno formy, wyrównujemy.

Ser twarogowy mielimy w maszynce do mięsa lub po prostu blenderem – musi być idealnie gładki. Teraz dodajemy wszystkie pozostałe składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników, aby nie napowietrzać masy. Wylewamy na spód. Następnie ostudzone śliwki wykładamy kleksami na wierzch i patyczkiem tworzymy esy-floresy.

Wkładamy do pieca. Na dno piekarnika układamy foremkę napełnioną gorącą wodą (kąpiel wodna).

Pieczemy ok. 60 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki.

sernik ze śliwkami

9 thoughts

  1. Ale ślicznie wygląda :) Nie piekę za dużo to chociaż oczy cudzymi wypiekami nacieszę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *