Indyjskie chlebki chapati

Najbardziej popularne indyjskie chlebki. Niezwykle łatwe do wykonania, szybkie i zdrowe (dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej). Oryginalnie do wypieku tego pieczywa używa się specjalnej mąki, ale w naszych warunkach bez problemu można ją zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą. Niezastąpione do wszelakich dań typu curry, jako swoista łyżka i „wylizywacz” resztek sosu :-)

chapati

Składniki na ok. 8 chlebków:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą iw wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na chwilę. Następnie dzielimy na równe części i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek.

Rozgrzewamy mocno patelnię i smażymy placki z każdej strony po kilka minut – aż nieco napuchną i przypieczą się.

Następnie łapiemy placki w szczypce i podgrzewamy placki na żywym płomieniu, wówczas zrobią się bardziej napuszone.

Można podawać same lub polane odrobiną masła.

Reklamy

13 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s