Zupa rybna z pulpecikami

Najlepsze zupy rybne są oczywiście nad morzem. Świeże ryby, owoce morza. tego po prostu nie da się podrobić :-) Ale z braku morza, można spróbować z daleka od niego. Dobrej jakości ryby, świeże warzywa i zupa gotowa. Mi wystarczą rybne pulpeciki, ale jeżeli wolicie jeszcze bardziej wyraźny rybi aromat, dorzućcie do wywaru garść rybich pozostałości – korpusy, głowy, ogony. No i ugotujcie koniecznie :-)

zupa rybna

Składniki na 4 porcje:

  • kilka łodyg selera naciowego
  • garść fasolki szparagowej (u mnie żółtej)
  • 2 większe marchewki
  • 1 litr wody
  • 2 większe, soczyste, dojrzałe pomidory
  • pół większej cebuli lub jedna mała
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania

Składniki na pulpeciki:

  • 500 g dowolnej ryby, pozbawionej ości i skóry (u mnie dorsz i łosoś)
  • 1 mała, pszenna bułka
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchewkę oraz fasolkę obierz. Pokrój na mniejsze części – jak lubisz, w talarki bądź w słupki. Włóż do garnka razem z selerem, zalej wodą i zagotuj. Gotuj parę minut.

W tym czasie pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skórki i pozbaw twardych środków, pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę. Dodaj pomidory, chwilę podduś.

Z bulionu wyjmij selera (wyrzuć go lub również drobno pokrój i dodaj do zupy). Dodaj podduszone pomidory i znów zagotuj. Następnie dodaj wino, dopraw solą i pieprzem. Gotuj ok. 15 minut.

Bułkę zalej mlekiem i poczekaj aż rozmięknie. Z ryby usuń wszystkie ości i skórę. Zmiel ją w maszynce lub drobniutko posiekaj. Dodaj miękką bułkę, jajko, sól i pieprz. Wyrób na gładką masę. Formuj z niej małe pulpeciki. Przyrządź je na parze albo w specjalnym parowniku albo układając na sitku nad gotująca się wodą, przykrywając pokrywką. Wystarczy im parę minut, aby były gotowe.

Gotową zupę podawaj z pulpecikami i natką pietruszki.

 

11 thoughts

  1. Pysznie! Jestem fanka rybnych zup, więc Twoja szybko by u mnie znikła :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *