Tarta na cieście francuskim z botwinką

Maj to też sezon na moją ulubioną botwinkę. Zupa, chłodnik albo ekspresowa tarta, taka jak ta. Gotowe ciasto francuskie, botwinka, jogurt i szybka przekąska gotowa. Idealna na piknik.

tarta z botwinką

Składniki na 1 tartę:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
  • 1 pęczek botwinki
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 lyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ciasto francuskie jeżeli jest mrożone rozmrozić. Rozwinąć i u łożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciata można delikatnie zawinąć, aby były grubsze i farsz nie wypłynął. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić same buraczki. Podsmażać kilka minut, a następnie wrzucić liście i łodyżki. Podsmażać ok. 2 minut. Zdjąć z ognia. Dodać jogurt, miód i wszystkie przyprawy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto francuskie.

Włożyć do pieca na ok. 20 minut.

Podawać.

Reklamy

21 thoughts

  1. A ja właśnie dzisiaj kupiłam ciasto francuskie i po głowie chodziła mi do niego botwinka albo łosoś. Chyba rozwiązałaś mój dylemat :)

  2. Przepis idealny na sezon botwinkowy. Dobrze, że można już dostać botwinę, bo nie wyobrażam sobie wiosny i lata bez jej smaku :D

  3. Jaka szkoda, że tu u nas botwinka nie jest popularna ;( Marzy mi się zupka, a i taką tartę bym zjadła. Zwłaszcza, gdy nie ma przy niej wiele pracy :)

Dodaj komentarz