Maj to też sezon na moją ulubioną botwinkę. Zupa, chłodnik albo ekspresowa tarta, taka jak ta. Gotowe ciasto francuskie, botwinka, jogurt i szybka przekąska gotowa. Idealna na piknik.
Składniki na 1 tartę:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (świeżego lub mrożonego)
- 1 pęczek botwinki
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżka masła
- 1 lyżeczka rozmarynu
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ciasto francuskie jeżeli jest mrożone rozmrozić. Rozwinąć i u łożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brzegi ciata można delikatnie zawinąć, aby były grubsze i farsz nie wypłynął. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Botwinkę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić same buraczki. Podsmażać kilka minut, a następnie wrzucić liście i łodyżki. Podsmażać ok. 2 minut. Zdjąć z ognia. Dodać jogurt, miód i wszystkie przyprawy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto francuskie.
Włożyć do pieca na ok. 20 minut.
Podawać.
Fajny pomysł z botwinką! :)
Bardzo mi się podoba ten przepis. Bardzo prosty, szybki i zapowiada się pysznie!
Ale pyszna tarta strzał w 10 z botwinką, jeszcze takiej nie jadłam :-)
Intrygująca :D
Wygląda fantastycznie, a ten kolor jest po prostu boski!
botwinka na straganach kusi, ale w tej tarcie kusi podwójnie;)
Pyszności :))
A ja właśnie dzisiaj kupiłam ciasto francuskie i po głowie chodziła mi do niego botwinka albo łosoś. Chyba rozwiązałaś mój dylemat :)
Właśnie mam botwinkę, chetnie zrobie taka tartę :) Dzieki wielkie za podzielenie sie przepisem :)
Świetny przepis na szybki obiad :)
Smaczna przegrycha, chętnie pochrupię :)
Ojej. Lece po botwinkę!
Z botwiną poproszę :)
Mniam, tez jutro robię francuską tartę, pycha:)
Przepis idealny na sezon botwinkowy. Dobrze, że można już dostać botwinę, bo nie wyobrażam sobie wiosny i lata bez jej smaku :D
Genialny pomysł :) Szybko i smacznie!
Częstuje się, nie znałam tego smaku…
Jaka szkoda, że tu u nas botwinka nie jest popularna ;( Marzy mi się zupka, a i taką tartę bym zjadła. Zwłaszcza, gdy nie ma przy niej wiele pracy :)
Zupę z botwinki niezbyt lubię, ale taką tartę zjadłabym z wielką przyjemnością :)
Wspaniała :-)
Botwinka ,superr!.