Som Tam – tajska sałatka z kalarepy i marchewki

Som Tam, czyli jedna z najpopularniejszych tajskich surówek. Oryginalnie robiona z bezsmakowej papai, która w Azji jest łatwo dostępna i tania. Biorąc pod uwagę jej cenę i dostępność w naszej szerokości, spokojnie można ją zastąpić rodzimą kalarepką. Do tego marchewka, pomidor i dressing. Brzmi banalnie, ale siła tkwi właśnie w dressingu. Pikantny, świeży, orzeźwiający, najlepszy. Zmienia na pozór zwykle warzywa w najsmaczniejszą surówkę. Spróbujcie koniecznie!

Inspiracja: http://instytut-sztuki-kulinarnej.pl

som tam

Składniki na 2 porcje:

  • pół kalarepy
  • jedna mała marchewka
  • 1 pomidor
  • 1 limonka
  • 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 lub 2 papryczki chilli
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych

Wykonanie:

Kalarepkę i marchewkę pokroić w julienne, czyli w zapałkę.

W moździerzu utrzeć czosnek z cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki (wraz ze skorkami) i papryczką chilli. Dodać przekrojonego na ćwiartki pomidora i resztę warzyw. Wszystko ugnieść w moździerzu.

Orzeszki uprażyć na patelni.

Surówkę wyłożyć na talerz i posypać orzeszkami. Podawać.

Reklamy

14 thoughts

  1. Pyszna sałatka :) Dobry pomysł z tą kalarepką, bo zielona papaja jest naprawdę trudno dostępna :)

Dodaj komentarz