Som Tam – Green papaya salad – tajska sałatka z zielonej papai

Som Tam, czy z angielska green papaya salad to jedna z najpopularniejszych tajskich sałatek czy raczej surówek. Oryginalnie przygotowywana na bazie niedojrzałej zielonej papai, która dzięki swojej neutralności doskonale „łapie” smaki od dodatków, a w przypadku sałatki od dressingu. Z założenia piekielnie ostra, maksymalnie orzeźwiająca, lekko słodka, o idealnym balansie smaków. Przygotowywana zawsze na świeżo, w ogromnym glinianym moździerzu. Powiem bez przesady, że jest uzależniająca,w końcu posiada pożądany smak umami.

W Polsce trudno jednak dostać zieloną papaję, natomiast ta pomarańczowa, dojrzała niestety nie nadaje się do tego dania (jest po prostu słodka i nie posiada właściwości zielonej). Nie ma jednak tego złego, gdyż papaję świetnie zastępuje… nasza rodzima kalarepka. Równie dobrze pochłania smaki i świetnie sprawdzi się w roli papai :-) Do tego pomidor lub kilka mniejszych koktajlowych, prażone orzeszki ziemne i genialny dressing. Ja sałatkę wzbogacam marchewką, ale jest to całkowicie opcjonalne. Tajowie z kolei obowiązkowo dorzucają suszone krewetki. Jeżeli tylko je dostaniecie, spróbujcie je dorzucić, są świetnym dodatkiem. Przygotowanie sałatki znacznie ułatwia posiadanie specjalnego nożyka do julienne (podobny do obieraczki), dzięki któremu warzywa będą posiekane w idealną zapałkę. Można to również zrobić klasycznie, pamiętając jednak, że im mniejsza i cieńsza zapałka tym lepiej!

som tam

Składniki na 2 porcje:

  • pół zielonej (niedojrzałej) papai lub pół kalarepki
  • jedna mała marchewka
  • 1 dojrzały pomidor lub kilka koktajlowych
  • 1 limonka
  • 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 lub 2 papryczki chilli – w zależności od własnych upodobań
  • 6 łyżek sosu rybnego
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych
  • opcjonalnie – kilka suszonych krewetek

Wykonanie:

Orzeszki uprażyć na patelni i lekko rozgnieść z moździerzu, przesypać do osobnej miseczki.

Papaję lub kalarepkę oraz marchewkę pokroić w julienne, czyli w zapałkę.

W dużym glinianym moździerzu utrzeć i ubić czosnek z cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki (wraz ze skórkami) i papryczką chilli. Dodać przekrojonego na ćwiartki pomidora i resztę warzyw. Opcjonalnie dodać suszone krewetki. Wszystko ugnieść razem w moździerzu.

Surówkę wyłożyć na talerz (razem z całym dressingiem) i posypać orzeszkami. Podawać od razu.

Reklamy

14 thoughts

  1. Pyszna sałatka :) Dobry pomysł z tą kalarepką, bo zielona papaja jest naprawdę trudno dostępna :)

Dodaj komentarz