Klasyczne brownie

Ciasto zakalec, które zabieram pod koc i dobrą książkę. Intensywnie czekoladowe, słodkie, wilgotne, maziste, idealne. Wariacji jest multum, ale to właśnie do tej klasycznej wersji wracam najchętniej. Na złą pogodę czy na smutki. Brownie.

brownie

Składniki na blaszkę 10×15 cm:

  • 150 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 100 g masła
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki cukru pudru
  • spora szczypta soli
  • 1/3 szklanki mąki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej razem z aromatem. Tylko rozpuścić, nie podgrzewać.

Jajka ubić lekko trzepaczką razem z cukrem i solą.

Ostudzoną masę czekoladową połączyć z masą jajeczną i dodać mąkę. Wymieszać łyżką do połączenia i przełożyć do formy.

Piec 20 minut.

Podawać.

Reklamy

17 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s