Ensaladilla russa – Hiszpańska sałatka jarzynowa

Chyba każdy zna klasyczną sałatkę jarzynową, obecną na wszelkich imprezach, Świętach czy imieninach. Mam czasem wrażenie, że bez sałatki impreza się nie uda, a goście wyjdą niezadowoleni choćbyśmy im serwowali homara. Ah, no i jeszcze do niedawna dałabym sobie dwie ręce obciąć, że sałatka polską jest w stu procentach. To bym rąk nie miała! Okazuje się, że sałatka, nasza sałatka, w różnych krajach rekordy popularności bije i zejść z piedestału nie zamierza. A że każdy naród do sałatki coś swojego, typowego dorzuci, to mamy prawdziwy kulturowy misz-masz na talerzu. I tak oto nasza jarzynowa sałatka w odsłonie hiszpańskiej, z tuńczykiem i oliwkami. Może przy kolejnym siekaniu skusicie się na tę pyszną wersję?

sałatka jarzynowa

Inspiracja: http://taparica.com/tartaletki-z-ensaladilla-rusa/

Składniki na miskę sałatki:

  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • kilka zielonych oliwek
  • kilka czarnych oliwek
  • puszka tuńczyka z wody (ok. 180 g)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchewkę, ziemniaki i jajko ugotować. Ostudzić i obrać. Posiekać razem z oliwkami w drobną kostkę.

Tuńczyka porządnie odsączyć z zalewy i dodać do warzyw.

Doprawić majonezem, oliwą, solą i pieprzem.

Wymieszać i podawać.

Reklamy

22 thoughts

      1. rosyjską ona jest zwana, gdyż w Rosji istnieje wersja jarzynowej sałatki zwana „Oliwje”, w której skład przeważnie wchodzą ziemniaki, ogórek, jajko, marchew, groszek i mortadela. Nie wiem dokładnie kiedy i kto ją sprowadził do Hiszpanii, ale tam uległa ona dalszym modyfikacjom, stąd tuńczyk i oliwki.
        Tak czy siak – bardzo lubię każdą wersję:)

        Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s