Brownie z kaszy jaglanej

Brownie to bez dwóch zdań jedno z moich ulubionych ciast. Ciasto w stylu comfort food. Ciężko poprzestać na jednym kawałku, chociaż z drugiej strony trudno zjeść więcej niż trzy-cztery ;-)) Gliniaste, wilgotne, doskonałe, a przy tym tara-dam – zdrowe! W końcu zawiera kasze jaglaną! Chociaż zupełnie jej nie widać i nie czuć. Gdy tylko dobrze ją zblendujecie, nie ma siły, żeby ktoś domyślił się jej obecności. No i każdy kolejny kawałek jakoś tak lepiej wchodzi ;-) Nie polecam na imieniny cioci, chyba że nie przeszkadzają Wam uwagi o zakalcu. Ja robię tylko dla siebie ;-)

Składniki na małą blaszkę ok. 10×20 cm:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • ¼ lub ½ szklanki cukru

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Małą blaszkę (ok. 10×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Kaszę zalać wodą, posolić, zagotować, a następnie gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Odstawić i nieco ostudzić.

W tym czasie czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z masłem i cukrem.

Następnie kaszę zblendować na w miarę gładki krem. Wbić do niej jajka, dodać mleko. Na końcu wlać czekoladową masę do reszty składników i całość wymieszać razem na gładką masę.

Masę przelać do przygotowanej foremki i piec ok. 30 minut.

Wyjąć, ostudzić i podawać np. z sosem malinowym lub bitą śmietaną.

Reklamy

13 thoughts

Dodaj komentarz