Oliwki marynowane

Oliwki się kocha lub nienawidzi. Albo trzeba do nich dorosnąć :-) Jak do wina :-) Ja zdecydowanie kocham. Jako dodatek do pizzy czy makaronu, ale chyba najbardziej saute, jako przygryzka. Do wina, do dobrej jakości serów. Takie marynowane zyskują jeszcze bardziej na smaku i mimo, że banalnie proste, stanowią przekąskę wręcz luksusową. No, przynajmniej na taką wyglądają :-) Można je zjeść od razu albo zapakować do słoika i zalać większą ilością oliwy. Nie będziecie się mogli od nich oderwać.

oliwki marynowane

Składniki na porcję:

  • garść zielonych lub czarnych oliwek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ćwiartki cytryny
  • pół ząbka czosnku
  • pół ostrej papryczki (np. piri-piri)
  • gałązka tymianku
  • gałązka rozmarynu

Wykonanie:

Oliwki odsączyć z zalewy i lekko zgnieść widelcem. Czosnek i papryczkę drobno posiekać. Oliwki zalać oliwą, dodać posiekane warzywa, polać sokiem z cytryny, posypać roztartymi ziołami. Całość wymieszać, odstawić do przegryzienia i podawać.

Reklamy

13 thoughts

  1. Ja do oliwek zdecydowanie dorastałam ;) Metodą małych kroków i jedzenia po jednej sztuce :) Teraz jem je prawie codziennie. Z pewnością wypróbuję według Twojego przepisu :)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s