Crème patissière – krem cukierniczy

Czyli obłędny budyniowy krem waniliowy. Aksamitny, uzależniający, rozpływający się w ustach. Kolejny francuski klasyk, tym razem w słodkim wydaniu. Do nadziewania paczków, jako wypełnienie tart i kruchych babeczek. Do eklerków i ptysiów. Szybki w przygotowaniu, bezproblemowy, po prostu doskonały.

Inspiracja: Julia Child

Składniki na 1 szklankę:

  • 3 żółtka
  • ¼ szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • ¼ mąki pszennej
  • 1 szklanka tłustego mleka
  • 1 łyżka masła

Wykonanie:

W garnku roztrzepać żółtka z cukrem do otrzymania gęstej, jasnej masy. Wsypać mąkę i ponownie roztrzepać do uzyskania gładkiej masy.

Mleko podgrzać w osobnym garnku i powoli, stopniowo wlewać do jajecznej masy. Cały czas energicznie mieszać, aby nie powstały grudki.

Garnek z masą postawić na ogniu i podgrzewać do zgęstnienia masy, cały czasy mieszając.

Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i gotowe.

Gotowy krem wystudzić i używać do nadziewania pączków, jako wypełnienie tarty czy innych babeczek. Można przechowywać do 3-4 dni, wówczas należy polać  wierzch odrobiną mleka, aby nie powstał kożuch.

Reklamy

20 thoughts

  1. Bardzo uzależniający – też go uwielbiam :) Tylko na razie mam kilkumiesięczną przerwę w wykorzystywaniu w kuchni surowych jajek :(

  2. Dla mnie to najlepszy krem na świecie. Tylko ma jedną zasadniczą wadę – jest przeze mnie zjadany przed użyciem do wypieków i deserów, więc zawsze muszę go przygotowywać z podwójnej porcji :P

  3. Jest obłędny w smaku :) Pomimo kaloryczności warto skusić się na niego w karnawale :)

Dodaj komentarz