Granola orzechowo-kokosowa

Od dawna nie kupuję płatków do mleka, nie tyle przez ich smak, co skład… Nie mam czasu na długie przesiadywanie w kuchni, więc jeżeli mogę coś kupić w sklepie, a w składzie produktu nie widzę przewagi chemicznych substancji, kupuję. Ale jeżeli mogę coś zrobić szybko, a smak i skład będą o niebo lepsze niż sklepowe – robię. Tym sposobem domowe płatki śniadaniowe, czyli granola wygrały konkurencję. Za każdym razem mogą być inne – z dodatkiem orzechów, suszonych owoców, czekolady. Kombinacjom nie ma końca. I jeżeli dotrwają do porannego mleka to gratuluje silnej woli ;-)

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • ¼ szklanki syropu klonowego
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 150 stopni.

Orzechy nieco posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w misce i przesypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec ok. 30-35 minut, pozostawić do wystygnięcia i przełożyć do szczelnego pojemnika.

Reklamy

17 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s