Ciasteczka owsiane

Uwielbiam świąteczny czas za klimat, pachnąca choinkę, zewsząd migoczące światełka, rodzinną atmosferę, kolędy i oczywiście za jedzenie. Staram się nie jeść 8 obiadów dziennie i nie dopychać się za każdym razem słodkościami, ale jak każdy z nas zapewne wie, to bardzo trudne zadanie. Nie należę też do tych osób, które dzień po Świętach stają na wadze i rozpaczają nad każdym dodatkowym kilogramem. Mój organizm sam podpowiada mi, że wolałby zjeść coś lżejszego. Ale mój organizm tez nie wyobraża sobie życia bez słodyczy, a jak mają być lżejsze, a przynajmniej zdrowsze to oczywiście owsiane, ciasteczka owsiane! Mocno kokosowe z odrobiną domowego dżemu na wierzchu, który przełamuje słodycz ciasteczek. Nie są to ciasteczka odchudzające ani nietuczące, ale po prostu zdrowsze. Zawsze to lepiej wsunąć domowe ciasteczko owsiane niż kupnego batonika, naprawdę :-)

Składniki na dwie blachy ciasteczek:

  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • pół szklanki płatków migdałowych\
  • szczypta soli
  • pół słoiczka gęstego dżemu – najlepiej z czarnej porzeczki lub śliwek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

W misce utrzyj masło z oba rodzajami cukru i dodaj żółtka z jajek.

Do masy wsyp płatki owsiane, wiórki i migdały. Wymieszaj dokładnie łyżką.

Na końcu ubij pianę z białek ze szczyptą soli i dodaj, a następnie delikatnie wymieszaj z masą.

Formuj małe kulki i lekko je spłaszczaj. Na każdej nakładaj pół łyżeczki dżemu.

Piecz ok. 12 minut.

Reklamy

18 thoughts

  1. Też wolę ciasteczka własnej roboty od kupowanych słodyczy z olejem plamowym i syropem glukozow-fruktozowym. Piękne te Twoje ciasteczka, mi na ogół nie chce się tak ładnie ich lepić :)

Dodaj komentarz